Nienke Hoogvliet

portret

Nienke Hoogvliet is 30 jaar oud en Eigenaar

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Studio Nienke Hoogvliet is een design studio voor materiaal onderzoek, experimenteel and conceptueel design. De studio richt zich op het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame materialen en producten die leiden tot een meer holistische wereld. De projecten vragen aandacht voor sociale of ecologische problemen in bijvoorbeeld de textiel, leer of voedingsindustrie. Door nieuwe materialen en toepassingen te ontwikkelen, tentoon te stellen en te verkopen, veranderen we perspectieven van industrieƫn en consumenten.

We ontwikkelen concepten door tot unieke stukken (unica's) die een verhaal vertellen in tentoonstellingen om zo bewustwording te creƫren bij een groot publiek. Daarna werken we de prototypes verder uit om zo een industrieel proof of concept te maken. Als dit er is tonen we dit o.a. op beurzen, waarna we verder opschalen om de hele markt te kunnen voorzien van ons materiaal of product. Zo maken we impact op een zo breed mogelijk publiek.

Momenteel werken we aan de opschaling van meerdere projecten, waaronder bijvoorbeeld een garen gemaakt van Nederlands zeewier. De textielindustrie is, na de olie industrie, de meest vervuilende industrie ter wereld. Zeewier groeit snel, hoeft geen zoetwater, mest of pesticiden te krijgen om te groeien en kan middels een duurzaam proces tot garen worden gemaakt. Het kan een vervanging zijn voor katoen en onder andere worden gebruikt in fashion of interior. We gebruiken zeewier circulair en maken ook de textielverf uit het wier.

Doel

Het werk van Studio Nienke Hoogvliet is wereldwijd tentoongesteld in musea zoals Centre Pompidou, Parijs | Centraal Museum, Utrecht | Cooper Hewitt Design Museum, New York | Textielmuseum, Tilburg | Victoria & Albert Museum, London. Zo bereiken de projecten een groot en wereldwijd publiek wat leidt tot meer bewustwording.

Studio Nienke Hoogvliet wordt in de documentaire 'It's Dutch Design' benoemd tot een van de belangrijkste ontwerpers van de nieuwe, groene, generatie Dutch designers. Ook is de studio genomineerd door verschillende design en impact awards, zoals de Dezeen Awards en de Creative Heroes Award.

Actief bij

Studio Nienke Hoogvliet

Rol binnen initiatief

Ik ben de founder en eigenaar van Studio Nienke Hoogvliet.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.nienkehoogvliet.nl/