Natascha Kooiman

Natascha_Kooimans_2

Natascha Kooiman is 32 jaar oud en Sustainability Rebel

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Natascha zet zich in voor een duurzamere wereld door het aanjagen van de voedseltransitie; een duurzamer voedselsysteem en eetpatroon. Haar focus ligt op het omstreden onderwerp ‘de eiwittransitie’; de overgang naar meer plantaardig en minder dierlijk. Afgelopen paar jaar heeft ze, met haar start-up Smaackmakers, gewerkt aan effectieve manieren om horeca, cateraars en bedrijven met bedrijfsrestaurants, gemeenten, provincies en ministeries met dit onderwerp aan de slag te laten gaan. Ze toont de meerwaarde van catering via lobby, gesprekken, presentaties en advies. Ze helpt cateraars en bedrijven met catering verduurzamen en management en medewerkers van bedrijven hun lunch- en bestelgedrag te verduurzamen, via workshops en trainingen. Als adviseur duurzaamheid Koninklijke Horeca Nederland ontwikkelt ze workshops om horeca naar een duurzamere menukaart te helpen. De manier waarop en dát ze duidelijk maakt waarom minder dierlijk en meer plantaardig zo’n belangrijk element is, zorgde dat ze o.a. lid is van de adviesraad v/h VN Sustainable Food System Programma en v/d Werkgroep Voetafdruk Nederland en dat ze blogt voor platforms zoals o.a. De Betere Wereld. Dit jaar startte ze als mede-initiatiefnemer de Transitie Coalitie Voedsel, Agro en Gezondheid; een groep van zo'n 30 innovators met de ambitie de noodzakelijke systeemverandering rond voedsel. En ze werkt aan een project om meer plantaardig internationaal op het menu te houden/krijgen met het IMVO convenant Duurzame Eiwitten

Doel

Natascha werkt aan een meer kwalitatieve benadering van duurzaamheid binnen catering, met afgelopen jaar een grote stap: samen met Ministerie EZ en Innovatienetwerk een inventarisatie bij stakeholders om inbreng te verzamelen voor nieuwe overheidsinkoopregels catering. Met het Ministerie I&M werkt ze structureel samen aan de voorbeeldcase ‘duurzame catering’. Met een van de grote cateraars werkt ze aan een pilot bij een Provincie ‘duurzaam als standaard’. Met IkCirculeer ontwikkelde ze een lesprogramma ‘duurzaam voedsel’ en presenteerde dat afgelopen jaar aan tientallen onderwijsinstellingen op landelijke platforms. Als adviesraad-lid v/h VN SFS Programme zorgt ze dat het, daar zeer gevoelige, onderwerp ‘eiwittransitie’ op de agenda komt en blijft. Zo is daar dit jaar haar projectvoorstel ‘duurzamere horeca in Costa Rica’, i.s.m. Hivos en Costa Rica, aangenomen. N.a.v. haar visie sprak ze op verschillende internationale VN events (waaronder PAGE Berlin) en heeft de FAO een artikel van haar gepubliceerd in hun tweejaarlijkse uitgave over Sustainable Value Chains. Bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Ministerie EZ leidt ze Managment Assistentes op rond duurzamer bestellen.

Actief bij

Smaackmakers, Duurzaamheids Dialoog, VN SFS Programme, TransitieCoaltie Food, KHN

Rol binnen initiatief

Natascha is Smaackmakers samen met Aart Jan van Dijk gestart. Zij is nu de drijvende kracht achter de activiteiten van Smaackmakers en richt zich m.n. op lobby en strategie. Ze is mede-initiatiefnemer van de TransitieCoalitie Agro, Food en Gezondheid, mede-organisator van de Duurzaamheids Dialoog en mede-initiatiefnemer van de Global Goals Accelerator en initiatiefnemer van het initiatief in wording ‘Mag het een onsje minder vleesreclame zijn?’. Verder is ze partij in het IMVO convenant Duurzame Eiwitten en mede-navigator van Springtij Food 2016 & 2017.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.smaackmakers.nl