Naomi Rachèl Timan

Modefabriek-HTNK-Dag-218775

Naomi Rachèl Timan is 27 jaar oud en Founder / Designer

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Naomi Rachèl Timan is een designer die gespecialiseerd is in sustainability, storytelling en upcyling. Met haar "I WAS A ….” collectie geeft Naomi een nieuw leven aan, wat vele zouden omschrijven als afval, zoals oude banken en leren jassen die uit de mode zijn. Want waarom zouden we nieuw materiaal kopen als er nog zoveel moois te vinden is?

Het is belangrijk om minder afval te genereren in deze huidige weggooi maatschappij. Ik wil hierin mensen inspireren en deze boodschap verspreiden, zodat er meer bewustwording wordt gecreëerd in het weggooien van (grote hoeveelheden) spullen. Het verhaal vertellen achter een item is een belangrijk aspect, daarom hangt er een kaartje aan waarop staat wat het in een vorige leven was, zoals I WAS A SOFA of I WAS A CHAIR.

De collectie bestaat uit verschillende tassen en accessoires, die door het gebruik van gerecycled leer allemaal een eigen unieke look en feeling hebben. De items zijn niet bedoeld om maar één seizoen gedragen te worden, maar worden met duurzaamheid als belangrijkste kenmerk ontworpen. Ze hebben een tijd- en zo afvalloos mogelijk design, en sommige kunnen zelfs op meer dan één manier gebruikt worden!

De collectie wordt momenteel door Naomi zelf geproduceerd in haar eigen studio. Om meer impact te kunnen maken in binnen en buitenland, zijn er momenteel ontwikkelingen gaande met sociale werkplaatsen voor het uitbreiden van de productie.

Doel

Heel veel prachtig leer van o.a. kantoorstoelen zijn afgelopen tijd gered uit de verbrandingsoven. Het is heel tof om zo samen te kunnen werken met een ander NL bedrijf om afval te verminderen en te redden!

Ik vertel mijn verhaal op zo veel mogelijk verschillende plekken. Zo heb ik een lezing gegeven op het Fair Fashion Festival in Utrecht. En ook met studenten op de HvA heb ik mijn verhaal gedeeld om hen te inspireren en vertellen wat er eigenlijk allemaal wel niet mogelijk is met afval, als we maar een andere mindset creëren. Er is nu ook een samenwerkingsproject aan de gang met studenten van de HKU. Heel fijn om te zien dat er steeds meer studenten zich willen bezighouden met duurzaamheid binnen de mode.

Een ander mijlpaal is op de tv worden te worden uitgezonden (2x zelfs!). In een daarvan laat ik zien hoe ik een bank omtover tot tas, dit is in het kinderprogramma HIP voor NOP van de NPO. Hij is nog steeds online te zien op youtube mocht je benieuwd zijn!

Mijn merk en ik staan ook sinds afgelopen jaar in het nieuwe boek van Marieke Eyskoot, DIT IS EEN GOEDE GIDS voor een duurzame lifestyle. Een hele eer om tussen veel andere mooie duurzame initiatieven te mogen staan.

Actief bij

Eigen bedrijf - NAOMI RACHÈL TIMAN

Rol binnen initiatief

Dit project en concept heb ik bedacht en verder ontwikkeld. Als designer en maker van producten wil ik mensen inspireren en laten zien hoe het ook kan om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij en de wereld in het algemeen.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.naomiracheltiman.com