Monique Drent

56632031_2636465386369923_8594280514787999744_n

Monique Drent is 30 jaar oud en Owner en Co-Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Sinds 2017 werkt Monique aan haar circulaire startup The Swapshop. Het doel van The Swapshop is het verlengen van de levensduur van kleding. Per jaar gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 40 kledingstukken weg, terwijl we er circa 46 nieuw kopen. Onze garderobe bestaat per persoon gemiddeld uit 176 items. Circa 50 items zijn het afgelopen jaar niet gedragen.

Bij The Swapshop kan je kleding die je niet meer draagt, maar waar niks mis mee is ruilen voor de preloved kleding van andere swappers. Voor jouw ingeleverde kleding ontvang je Swaps en met deze swaps (en een bedrag aan servicefee per item) kan je zo goed als nieuwe spullen scoren.

Zo willen we enerzijds de textiel afvalberg verminderen. Afgedankte kleding die bij ons wordt binnen gebracht, belandt namelijk NIET bij ons afval, maar krijgt een nieuw leven. Anderzijds willen we de overconsumptie van fashion verminderen, samen met de bijkomende verspilling en vervuiling. Voor ieder item dat uit The Swapshop wordt meegenomen hoeft er een nieuw item geproduceerd te worden. Zo zorgen we dus samen dubbele impact!

Het is onwijs bevredigend om te weten dat jouw afgedankte kleding iemand anders blij maakt. Daarnaast zorgt The Swapshop voor een goede reden om jouw garderobe eens goed op te ruimen. EN je kan voor een hele betaalbare prijs duurzaam consumeren en toffe items mee naar huis nemen. Met The Swapshop verwachten we het komende jaar circa 17.000 fashion items een tweede leven te geven.

Doel

In 2017 zijn we met The Swapshop begonnen met het organiseren van kleine kledingruil events. In 2018 organiseerden we onze eerste giga kledingruil in samenwerking met de Rotterdamse Groenemorgen in Bluecity010. Hier kwamen zo'n 200 mensen op af. In 2019 openden we de deuren van onze eerste permanente swapshop in duurzaam warenhuis Oase.

Inmiddels heeft The Swapshop 3 locaties in Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast wordt in april 2021 onze online omgeving van The Swapshop gelanceerd. We worden financieel gesteund door Stichting Doen. Ook hebben we deelname aan het Startup in Residence programma van de gemeente Amsterdam gewonnen. EN bieden we via Citylab010 in Rotterdam 5 betaalde traineeships aan een team van TE gekke mensen die voorheen een
bijstanduitkering ontvingen.

In 2021 verwachten we ruim 70.000 kledingstukken te redden van de Nederlandse afvalberg. Daarnaast verwachten we aan meer dan 17.000 items een tweede leven te geven via swappen. De overige kledingstukken geven we een nieuw leven door donatie of door verwerking van de kledingstukken als grondstof voor onze circulaire productlijn.

Actief bij

The Swapshop

Rol binnen initiatief

Vanaf 2012 ben ik gestopt met het kopen van nieuwe kleding. Sindsdien vind ik mijn kleding door ruilen of via kringloopwinkels. Dit is zo leuk en makkelijk dat ik deze idee├źn in 2017 heb omgezet naar het gedachtengoed achter The Swapshop samen met een van mijn partners Laura Suijkerbuijk. Inmiddels werken we met een fantastisch team van 13 mensen aan onze doelstellingen.

Binnen het team werk ik aan de strategische ontwikkeling van The Swapshop en zorg ik ervoor dat iedereen binnen ons team een prettige werkplek heeft. Ik zorg voor sterke netwerkverbindingen in de steden waar we actief zijn en houd me bezig met de impactontwikkeling van The Swapshop. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen!

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.the-swapshop.com