Milan Wiercx van Rhijn

18298385_826782247469579_6871270975732711424_n

Milan Wiercx van Rhijn is 29 jaar oud en Imker en consultant

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Als klein jongetje werd ik meegenomen naar een bijenmarkt. Met verwonderde ogen keek ik naar die practige wezentjes die samen zo sterk waren. En dan heb ik het nog niet eens over de heerlijke honing die ze maken.. Nu, zo'n twintig jaar later, ben ik imker, koninginneteler en consultant in Zuid-Frankrijk. Al die jaren, maar vooral sinds 2009 toen ik naar Frankrijk vertrok, heeft mijn passie voor de bijen een belangrijke rol gespeeld. Ik heb het imkeren mijzelf geleerd (met veel vallen en opstaan) en altijd vanuit dezelfde bewondering die ik voor ze had als toen ik een klein jongetje was.
Mijn ervaringen met de bijen deel ik graag met anderen tijdens internationale congressen en presentaties. Hiernaast ben ik werkzaam voor de organisatie Bees for Development die armoede de wereld uithelpt door middel van bijenhouden (met nadruk op kennisoverdracht). Tevens ben ik commissielid van de commissie Beekeeping for Rural Development van de internationale federatie van imkerverenigingen Apimondia.

Doel

Ik startte een crowdfunding project om mijn droom als imker te verwezenlijken. Inmiddels heb ik 50 bijenkasten die dit jaar verdubbeld gaan worden. Het is een beroep wat tegenwoordig in het midden van vele uitdagingen staat: pesticides, de Aziatische hoornaar (een grote exotische wesp die bijen midden uit de lucht vangt), ziektes en klimaatverandering. Als imker zijnde zie ik hoe belangrijk de bijen voor de natuur zijn, maar ook vice versa! Zorg je goed voor de bijen, dan zorgen ze ervoor dat bloemen goed bestoven worden. Maar als het met de natuur niet goed gesteld is, dan zie je dat meteen terug in het bijenvolk. Ik zie het dan ook als mijn missie om mensen bewust te maken over de impact die ze hebben op de natuur. Mede door het bezoeken van internationale congressen, het verzorgen van presentaties en het bijhouden van mijn Instagram account voor mijn 5500 volgers (@milan_proupbees), hoop ik mijn steente bij te dragen.

Actief bij

Proup Apiculture

Rol binnen initiatief

Opgestart

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.proup.com