Michelle Samson

Michelle-Samson

Michelle Samson is 26 jaar oud en Adviseur Group Strategy & Corporate Responsibility

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Als adviseur Group Strategy & Corporate Responsibility bij Schiphol Group ben ik medeverantwoordelijk voor de lange termijn duurzaamheidsambities van Schiphol, het verankeren hiervan in de corporate strategie en werk ik mee aan daadwerkelijke verduurzamen van de luchthavens.

Hierbij is onze filosofie: walk the talk! De hoge ambities op onze eigen locaties (zero waste en zero emissie 2030) zijn noodzakelijk om uiteindelijk echt impact te maken: de luchtvaart verduurzamen en welvaart en welzijn in de omgeving te waarborgen. En dat is hard nodig! Wereldwijd is luchtvaart verantwoordelijk voor 3% van de CO2-emissies, bij gebrek aan radicale innovatie zal dit door de enorme vraag naar luchtvaart toenemen. Gezien de klimaatopgave waar we als maatschappij voor staan, moet ook luchtvaart haar steentje bijdragen. Zeker omdat ik hoop dat al het goeds wat luchtvaart ons brengt: de mogelijkheid om de wereld te ontdekken, bezoeken van vrienden en familie, voor ons én toekomstige generaties mogelijk blijft! Tegelijkertijd hebben we ook een grote opgave om de luchthaven van Schiphol, met de omvang van een middelgrootte stad, te verduurzamen.

Doel

Een belangrijke mijlpaal dit jaar was het agenderen van sustainability in de ontwerpvisie 2050. Schiphol wil de meest duurzame luchthaven zijn, waarbij drie pijlers van belang zijn: Quality of Network, Quality of Life en Quality of Service. Dit is een echte gamechanger, waarbij het niet meer gaat om kwantiteit maar om kwaliteit.

Naast mooie plannen, streef ik ook naar resultaat vandaag de dag. Zo ben ik betrokken bij het ontwerp van de nieuwe A-pier en terminal en verschillende Europese aanbestedingen. Een persoonlijk succes zijn de innovatieve eisen omtrent mobiliteit en circulair bouwen voor de main contracts (geschatte contractwaarde tussen de 2,5 en 3,5 miljard euro).

Samenwerken met start-ups maak ik me graag hard voor. Zo heb ik o.a. de samenwerking met Closing the Loop en EME opgezet. Een echte win-win. Wij bieden schaalgrootte en zijn een launching customer, terwijl zij ons verrijken met toffe innovaties.

In samenwerking met het Ministerie van I&W, sectorpartners en kennisinstellingen hebben we gezamenlijk het ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart opgesteld. Ja, er is nog een lange weg te gaan, maar zeker iets waar de Nederlandse sector trots op mag zijn.

Actief bij

Royal Schiphol Group

Rol binnen initiatief

Mijn rol is om duurzaamheid binnen en buiten Schiphol op de kaart te zetten. Ik ben onderdeel van het visie 2050 team, werk aan duurzaamheidstrategie en ben sparringpartner voor de business area’s. Ik geloof dat we door samenwerken met partners de meeste impact bereiken. Daarom zet ik me ook graag in voor samenwerkingsverbanden met business- en sectorpartners. Daarnaast ben ik ook trost om duurzaamheid internationaal op de agenda te zetten, bijvoorbeeld door komende maand spreken op luchtvaarttop ICAO (International Civil Aviation Organisation) de burgerluchtvaart organisatie van de Verenigde Naties in Montréal.

Vanuit welke rol

Young professional