Merijn Koops

201906243146959215875433332

Merijn Koops is 28 jaar oud en Business Developer

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Wereldwijd belandt ⅓ van het eten niet op een bord maar in de prullenbak. Het verminderen van voedselverspilling is, naast meer investeren in wind- en zonne-energie, de belangrijkste maatregel om de CO2-uitstoot wereldwijd terug te dringen. Ik probeer hierin het verschil te maken.

Dit doe ik op verschillende manieren; vanuit mijn werk bij Too Good To Go, vanuit Slow Food Youth Network en Thirty030 en daarnaast ondersteun ik allerlei losse acties en initiatieven. Altijd met veel passie en liefde voor een wereld vol met good, clean en fair voedsel.

Bij Too Good To Go werk ik aan het redden van zoveel mogelijk eten bij restaurants en producenten. In Europa vindt 39% van de verspilling plaats bij de voedselproducent. We zoeken altijd naar nieuwe en creatieve manieren om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk eten kunnen redden. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van de Aardappelberg om de aardappels te redden van boeren of aan een samenwerking met horecagroep Vermaat waarmee wij grote restpartijen van producenten naar de consumenten kunnen brengen.

Ook zet ik mij vanuit Slow Food Youth Network in voor een duurzame wereld, zo heb ik het project Doggyswag Utrecht opgezet voor de promotie van de doggybag. Met levensgrote breakdancende honden deelden wij aan forenzen op Utrecht centraal doggybags uit om zo het gesprek aan te gaan over voedselverspilling. Ook heb ik in 2020 de Slow Food Youth Network academie gevolgd, een opleiding tot voedselveranderaar. Hiervoor heb ik een casus geschreven voor de Rabobank over CO2 verwaarding in de varkenssector als keten samenwerking.

Vanuit mijn jongeren ambassadeurschap van de stad Utrecht zet ik me in om duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit op verschillende podia naar voren laten komen.

Doel

Ik droom van een eerlijkere wereld en ik zie een duurzaam voedselsysteem als één van de manieren om dit te bereiken. Eten is de grote verbinder, we doen het allemaal, en met elke hap die je neemt kies je voor een bepaald systeem. Eten vertelt een verhaal over wie je bent en waar je vandaan komt. En via dit verhaal hoop ik zo veel mogelijk mensen te inspireren om zelf actief aan de slag te gaan met good, clean en fair voedsel. En daarnaast natuurlijk veel voedsel redden van de prullenbak want als echte smulpaap kan ik dat niet laten gebeuren.

Actief bij

Too Good To Go & Slow Food Youth Network

Rol binnen initiatief

Business Developer in het segment van producenten en restaurateurs bij Too Good To Go.

Samen met collega's heb ik een nieuw model doorontwikkeld waarbij horecalocaties fungeren als pick up plekken voor overgebleven producten van producenten. Zo kunnen wij vanuit Too Good To Go makkelijker producenten helpen met overgebleven eten. En dit gaat om echt grote hoeveelheden, van 27.000 pizza’s tot 20 pallets chips, tot pallets met ketchupflessen en nog veel en veel meer.

Vanuit welke rol

Young professional