Mathilde Tournebize

MathildeTournebize

Mathilde Tournebize is 29 jaar oud en Programme Officer - Seed and Innovation

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

Mathilde is een agronoom met een passie voor de bijdrage van zaaigoed in duurzame landbouw, (agro)biodiversiteit en aanpassing aan de klimaatverandering. Ze werkt voor de stichting Organic Cotton Accelerator (OCA), waar ze impact creëert door een kleine, doch cruciale input voor de biologische katoen waardeketen: katoenzaden.

Steeds meer modemerken en detailhandelaren zetten in op biologische katoen. OCA - het wereldwijde biologisch katoen platform - werd door leidende modemerken als H&M, C&A en Inditex opgericht om structurele uitdagingen aan te pakken die één bedrijf in haar eentje niet kan oplossen. Daarom brengt OCA de sector samen in een gemeenschappelijke agenda en gebruikt de collectieve investeringen van haar partners om de winstgevendheid en het levensonderhoud van katoenboeren te verbeteren.

Een biologisch katoenen t-shirt begint met een biologisch, niet genetisch gemodificeerd katoenzaadje: het vitale beginpunt van de supply chain, zonder welke er helemaal geen biologisch katoen zou zijn. Maar hoe kom je aan dat t-shirt als 95% van het katoen dat in India wordt geproduceerd genetisch gemodificeerd is, en als dit overwicht de ontwikkeling, productie en toegang tot biologische zaden belemmert?

Om dit biologisch t-shirt te krijgen, managet Mathilde het Seed en Innovation programma dat de investeringen van de mode- en katoenindustrie katalyseert om beschikbaarheid, diversiteit en toegankelijkheid van hoge kwaliteit biologisch katoenzaad voor boeren te garanderen.

Doel

Mathilde managet sinds 2019 het Seed en Innovation programma bij de Organic Cotton Accelerator. Zo ondersteunde zij de toegang voor 25.000 boeren tot biologische, niet genetisch gemodificeerde zaden tijdens het seizoen 2020/21.

Haar programma investeert ook in de ontwikkeling en het testen van katoenrassen die goed presteren onder biologische landbouwomstandigheden zonder synthetische pesticiden of meststoffen, en die bestand zijn tegen een veranderend klimaat. Alleen dan kan biologisch katoen voortdurend een succes zijn op de boerderij en kan India zijn rijke diversiteit van inheemse katoensoorten bewaren en valoriseren.

Voortbouwend op het succes van het Seed programma in India is Mathilde in 2020 voorzitter geweest van de Global Organic CottonSeed Task Force. Hierin werden 20 technische experts samengebracht om een strategisch plan te ontwikkelen om de beschikbaarheid en diversiteit van kwaliteitszaad voor biologische katoenboeren in belangrijke productielanden te stimuleren. Zo heeft ze het Seed programma verder vormgegeven en werkt hard aan het uitvoeren ervan in India en in de toekomst ook andere landen.

Actief bij

Stichting Organic Cotton Accelerator

Rol binnen initiatief

Om de juiste katoenrassen voor elke biologische katoenboer te krijgen, is samenwerking in de hele waardeketen van cruciaal belang. Dat is mooi, want het verbinden van stakeholders in de agro-waardeketens staat centraal in Mathildes carrière.
Bij OCA betrekt Mathilde niet alleen stakeholders uit de hele waardeketen bij het Seed en Innovatie-programma's, maar ook beheert ze het programma en ontwikkelt ze strategieën op basis van resultaten, leringen en participatieve methoden. Het verbreden van OCA's netwerk van technische experts en het betrekken van fashion merken bij haar missie is vooral belangrijk voor haar, zodat ze de kennisdeling in de hele sector kan verbeteren en om de voortgang in de biologische katoensector van zaad tot t-shirt te kunnen versnellen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.organiccottonaccelerator.org