Mathias Wielinga Carvajal

DSC9857-e1548540715139-1024x672

Mathias Wielinga Carvajal is 27 jaar oud en Eigenaar/oprichter

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik ben in 2019 begonnen met de start-up Start Hiking. Het idee is om mensen op een duurzame manier te faciliteren om te hiken. De grootste drempel om te beginnen met lange afstandswandelen is het aanschaffen van uitrusting. Dat is duur, maar ook lastig omdat er zoveel verschillende materialen en membranen zijn. De productie/eigendom van uitrusting is ook gelijk waar de meeste impact op het milieu plaatsvindt - wandelen zelf is gelukkig duurzaam. Met Start Hiking verhuur ik complete sets uitrusting ter vervanging van het traditionele eigendomsmodel. Weg drempel, duurzaam én voordelig. Want het hele jaar spullen op zolder hebben liggen voor die wekelijkse trip is natuurlijk jammer.
Naast de verhuur heb ik een webshop met outdoormaaltijden. Niet de enige in Nederland, wel de enige met een bewuste keuze voor milieuvriendelijke maaltijden. De merken vol palmolie, additieven vind je niet bij ons. Wel vind je producenten die lokale ingrediënten gebruiken, volledig op hernieuwbare energie draaien, composteerbare verpakkingen en een heel breed assortiment vega en vegan maaltijden. Naast de webshop bied ik ook inspiratie en informatie aan in de vorm van content. Een totaalplaatje voor duurzamer hiken!

Doel

De belangrijkste impact is dat ik mensen aan het hiken heb gekregen! Maar ook vegan hikers die altijd aangewezen op eigen maaltijden omdat ze niet wisten dat er zoveel verschillende maaltijden verkrijgbaar waren, zijn erg tevreden met mijn webshop.
Het eerste jaar was even zoeken. Een verhuurmodel is toch even lastig en een hiketocht plan je ook wel even van te voren. Eind 2019 en 2020 begon het goed te lopen. Verhuren werden vastgelegd, de webshop begon flink te lopen met elke maand meer en meer bestellingen. Ook ging ik mooie samenwerkingen aan. Zo creëer ik content voor een regionaal toerismebureau om mensen op nieuwe lange afstandswandelingen te wijzen, ga ik schrijven voor een nationaal tijdschrift als hiking expert en heb ik een goede band met verschillende duurzame producenten. De coronacrisis gaf natuurlijk een aardige dip, maar ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet - ik verwacht dat mensen alleen maar meer waarde gaan hechten aan de natuur!

Actief bij

Start Hiking (eenmanszaak)

Rol binnen initiatief

Ik ben Start Hiking gestart tijdens de afronding van mijn laatste masterscriptie. Hiken is een passie van mij en ik was benieuwd of het kans van slagen had in de vorm van een onderneming. Van het initiële idee over verhuur, tot de website, de keuze om een webshop te beginnen tot alle content, socials, administratie en meer is allemaal in eigen beheer gedaan.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.starthiking.nl/