Martine De Zoeten

44551CD6-583C-4160-8406-7A29E97C44DC

Martine De Zoeten is 20 jaar oud en Projectleider

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Martine heeft al jaren als een onzichtbare held, achter de schermen, zich ingezet voor duurzaamheid. Afgelopen jaar heeft ze echter zichzelf in de spotlight durven zetten. Gestart met niet veel meer dan een gek idee, heeft Martine intussen een movement gestart en een discussie aangezwengeld die door sommige het laatste taboe onder de duurzaamheidsclubs werd genoemd: vliegen. Het begon allemaal met het idee dat Martine zo duurzaam mogelijk naar haar studie exchange bestemming in West Australië wilde gaan, waar ze onder andere de gevolgen van klimaatverandering op de inheemse Noongar bevolking ging studeren. Martine richtte Miles that Matter op en na een campagne en een reis van meer dan 13.000km die laat zien hoe je van Den Haag Centraal tot Kuala Lumpur kan treinen zonder een vliegveld te zien, heeft ze al menigeen geïnspireerd om voor de volgende reis een duurzamer en avontuurlijk alternatief te kiezen.

Doel

Het verhaal van Miles That Matter is meermaals in de media gekomen en heeft daar heel wat discussie losgemaakt (soms ook best een reality check bijv. “maar vliegtuig is toch duurzamer want daarvoor hoeft maar een ticket uitgeprint te worden terwijl voor een treinticket je meer papier nodig hebt”). Daarnaast heeft Martine tijdens de reis ook de Nederlandse ambassades bezocht en daar duurzaamheid flink aangekaart (in Bangkok werden voor haar de lampen nog snel vervangen door LED). Miles That Matter blijft een platform waar toffe initiatieven rondom duurzaam reizen worden gedeeld evenals artikelen over de impact van vliegen.

Actief bij

Miles that Matter

Rol binnen initiatief

Martine heeft als co-founder het hele project opgestart. Van een crowdfund campagne tot het organiseren van een pre-departure event over duurzaam reizen, tot het in de trein hobbelen, en tot een ambassadeur er ongegeneerd erop wijzen dat Shell toch echt niet onder de categorie duurzame bedrijven valt. Martine is een leider, misschien niet de klassieke man op een podium, maar een leider die lead by example en voor geen koning of minister afwijkt van haar principes. Juist omdat Martine een beetje een achter de schermen held is, spreekt ze een groep jongeren aan die zich zeer door haar geïnspireerd voelen.

Vanuit welke rol

Student

Website

http://www.facebook.com/8525milesthatmatter