Marloes Tap

FotoPwC

Marloes Tap is 30 jaar oud en Programma Manager Corporate Responsibility

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Binnen PwC ben ik verantwoordelijk voor het Social Enterprise programma. Sinds 2012 richt PwC zich op het ondersteunen van sociale ondernemingen met onze kennis & kunde. We doen dit omdat we geloven in de kracht van het combineren van een verdienmodel & het maken van impact. En omdat we geloven dat wij als organisatie en onze mensen veel kunnen leren van het werken met sociale ondernemingen.

Ik coördineer het programma waarin we sociale ondernemingen helpen op 3 niveaus: sector niveau (doen van onderzoeken i.s.m. universiteiten, lobby richting overheid, founding partner van Social Enterprise NL & Ashoka), groeps niveau (initiator van het Social Impact Lab, geven van masterclasses etc.), en individueel niveau (sociale ondernemingen helpen met pro bono advies projecten mbt strategische/ fiscale/ financiële vraagstukken. In totaal helpen we jaarlijks zo'n 100 sociale ondernemingen en besteden we hier meer dan 20.000 uur aan in Nederland.

Ik heb de leukste baan binnen PwC: ik ben dagelijks in gesprek met inspirerende ondernemers, mag hen matchen aan enthousiaste collega's binnen PwC, en bedenk mede hoe dit programma de strategie en business van PwC kan raken. Ik heb ontdekt dat er in een organisatie als PwC veel mogelijk is en je grote impact kan bereiken, als je aan de juiste knoppen weet te draaien, nieuwe incentives kunt creëren en mensen weet te enthousiasmeren door aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk en realiteit.

Doel

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en het oplossen van belangrijke problemen. Vanuit deze ‘purpose’ zien we het vergroten van de maatschappelijke impact van social enterprises als een belangrijk thema.

lk werk nu 2,5 jaar bij PwC, hiervoor heb ik 3 jaar met veel plezier bij De Groene Zaak gewerkt. In 2012 ben ik bij Jan Jonker aan de Radboud Universiteit afgestudeerd op het gebied van Nieuwe Duurzame Businessmodellen

Actief bij

PwC

Rol binnen initiatief

Met ons programma willen we op de volgende manieren impact maken:

- Door het integreren van ons social enterprise programma met onze reguliere dienstverlening, hiermee maakt PwC immers de meeste impact. Door collega's nieuwe inzichten, skills en (duurzame) innovaties bij te brengen door hen te laten werken met social enterprises, kunnen wij onze klanten helpen met vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld circulaire economie, impactmeting, sociale/ ecologische impact in investeringen, waarderingen, belasting, blockchain voor duurzame impact, etc.
- Ook maken we uiteraard directe impact als we weer een sociale onderneming hebben mogen helpen, en zowel de ondernemer meer impact kan maken en de betrokken collega nieuwe duurzame inzichten heeft opgedaan.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.pwc.nl/en/onze-organisatie/social-impact-lab.html