Marlien Sneller

Portret-SQW-Marlien_vierkant_0008_IMG_1050

Marlien Sneller is 27 jaar oud en Transitiemaker

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Ik ben kartrekker van ‘Transitiemaker Detachering’. Dat initiatief biedt flexibele detachering voor de duurzame transitie en brengt twee groepen bij elkaar:
1. Afgestudeerden die aan de slag willen met duurzaamheid
2. Organisaties die werken aan de duurzame transitie, en zoeken naar jong talent
Want wees eerlijk: Klinkt het super aantrekkelijk om een eerste baan aan te nemen bij gemeente ‘Lutjebroek’? Voor veel talenten niet. Wij weten dat (semi-)maatschappelijke organisaties héél boeiend werk doen, aan concrete opgaven werken en hun werknemers vaak veel ruimte bieden. Een ideale plek voor een young professional dus!
Wij brengen de werknemer en organisatie in contact. Geselecteerde young professionals gaan bij drie organisaties aan de slag. Zo leren zij de transitie vanuit verschillende perspectieven kennen, doen ervaring op en een relevant netwerk. Ondertussen traint ons ons eigen opleidingsprogramma ze tot echte Transitiemakers, met de ideale mix van transitietheorie, transitie in de praktijk en persoonlijke vaardigheden. Elk talent wordt ook persoonlijk begeleid door ervaren Transitiemakers van Squarewise. Een vliegende start voor hun carrière!
Allerlei organisaties, zoals woningcorporaties, gemeenten, maar ook grote bedrijven profiteren van deze constructie. Ze leren young professionals kennen, en worden tegelijkertijd geholpen om een stap te zetten in een concreet transitie-vraagstuk. Ze lossen hun personeelstekort op, én halen de nieuwste transitiekennis in huis.

Doel

In de ontwikkelfase bracht ik de juist partners samen met ons dit initiatief gaan opzetten. We zijn trots op onze sterke team, bestaande uit SustainableMotion, Drift en Squarewise. Programmabureau SustainableMotion heeft het grootste netwerk van Nederland met young professionals die aan duurzaamheid willen werken. Transitie-instituut Drift is wereldwijd koploper op het gebied van onderzoek naar transitieprocessen en hoe je transities beïnvloedt. Squarewise is een zeer innovatief transitiebureau dat met koplopers aan de meest innovatieve duurzaamheidsvraagstukken werkt.
Onze eerste stap wordt de lancering lanceren van ons opleidingsprogramma, onder de werknaam “Transitiemaker Academy”. Ik organiseer de pilot van dit programma. De inhoud hebben we gezamenlijk samengesteld, en testen we in juni bij Squarewise. Onze eigen Transitiemakers-in-Opleiding krijgen een boost in hun ontwikkeling, en wij kunnen het opleidingsprogramma verder aanscherpen.
We verwachten de eerste editie van de Transitiemaker Academy te starten in oktober van 2020. We kennen al veel geïnteresseerden om mee te doen, dus hopelijk zit de opleiding helemaal vol. 2020 wordt voor ons een leuk en spannend jaar!

Actief bij

Squarewise

Rol binnen initiatief

Ik heb initiatief genomen om dit idee, dat al een tijdje leefde binnen Squarewise, om te zetten in actie. Ik was de trekker in de beginfase: het inventariseren van de behoefte in de markt, het bedenken van het eerste concept en het vinden van partners. Sinds onze samenwerking met SustainableMotion en Drift nemen zij ook een rol op zich. De dagelijkse leiding ligt nu bij SustainableMotion. Binnen Squarewise ben ik nog steeds projectleider, zo organiseer ik nu de Squarewise-pilot van het opleidingsprogramma. Ik kijk er naar uit – en mijn collega’s ook!

Vanuit welke rol

Young professional