Mark de Kruijff

Foto

Mark de Kruijff is 27 jaar oud en Oprichter & CEO

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Innovator en ondernemer Mark de Kruijff wil laten zien dat we door bouwen met de natuur de gezondheid, veiligheid en het comfort van onze leefomgeving systematisch kunnen verbeteren.

Vanuit deze overtuiging is Mark de Kruijff twee jaar geleden samen met onderzoekers Henk Jonkers en Marc Ottelé begonnen aan de ontwikkeling van een innovatief 'bioreceptief' betonproduct, welke de uitbundige groei van mos faciliteert en stimuleert. Alhoewel iedereen mos wel denkt te kennen, wordt deze unieke plantensoort ongelofelijk onderschat. Mos is een 300 miljoen jaar oude, zeer veerkrachtige plantensoort die een breed scala ecosysteemdiensten levert waar we met z'n allen de vruchten van kunnen plukken. Mos zorgt onder meer voor een betere luchtkwaliteit, afname van hittestress en overstromingen in steden, en het verhogen van biodiversiteit. Bioreceptief beton stelt ons in staat elk oppervlak te gebruiken als mogelijkheid om de natuur te integreren in de gebouwde omgeving.

Met start-up Respyre wil Mark de Kruijff verzekeren dat we deze mogelijkheden zullen gaan benutten, de wereld inspireren tot het gebruik van bioreceptiviteit, en de bouwwereld transformeren. Empower cities to breathe!

Doel

Respyre is erin geslaagd een betonrecept te ontwikkelen welke de groei van mos verzorgt en tegelijkertijd de constructieve eisen van beton als bouwmateriaal waarborgt. Hiermee is het product op labschaal, onder gecontrolleerde omstandigheden, gevalideerd.

In samenwerking met onder andere de TU Delft, partijen uit de bouwindustrie en architecten is de start-up bezig met het valideren van het product in de gebruikersomgeving middels de opzet van verschillende demoprojecten in Nederlandse steden.

Ook is het team van Respyre - inmiddels uitgegroeid tot 5 personen - samen met partner FloraPlus in Amstelveen bezig met de opzet van een onderzoekscentrum, eigen mos kwekerij en productiefaciliteit om er voor te zorgen dat de oplossing zo goed en snel mogelijk toegepast kan worden in de praktijk in alle mogelijke vormen en op grote schaal. Er staan al mooie projecten op de planning.

Actief bij

Respyre

Rol binnen initiatief

Mark de Kruijff is bedenker en oprichter van het bedrijf Respyre, waar samen met met team gestreden wordt om de droom van een blijvend leefbare wereld te verwezenlijken.

Vol gedrevenheid, enthousiasme en positiviteit is Mark is bij vrijwel alle aspecten van het bedrijf. Dit heeft al geleid tot mooie partnerschappen, financiering en natuurlijk de ontwikkeling van een veelbelovend product.

Mark vindt het geweldig te zien dat zo veel generatiegenoten zich steeds meer inzetten voor een duurzame wereld en hoopt met zijn bijdrage een inspiratie te zijn voor andere jonge ondernemers!

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://GoRespyre.com