Marjet De Jong

DSCN0679-vierkant

Marjet De Jong is 24 jaar oud en Co-Founder, Initiatiefnemer & Projectleider

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

In Nederland ontstaat elk jaar ongeveer 150 miljoen kilo koffiedik. Veel daarvan wordt verbrand in de vuilverbranding en dat is zonde want koffie heeft veel verschillende toepassingen. Coffee Based gebruikt koffiedik om er biobased producten van te maken.
In het afgelopen jaar heeft Coffee Based haar eerste grootschalige productie gedraaid en haar eerste product op de markt gebracht: Het Coffee Based Notebook. Ik coördineer de productie van de notebooks en andere Coffee Based producten. Ik ben de schakel en het aanspreekpunt tussen onze productiepartners en zorg ervoor dat we met zo min mogelijk energie en transportbewegingen, zo veel mogelijk koffieafval kunnen verwerken en notitieboeken kunnen produceren.
Coffee Based werkt samen met Maas, een grote koffie-leverancier in Nederland, Duitsland en Denemarken, om de koffieketen te verduurzamen. In opdracht voor Maas ontwerpen wij onder andere een bakje, zodat het bestaande plastic bakje voor de melk- en suikerzakjes, kan worden vervangen door Coffee Based materiaal. Daarnaast lopen er ontwerptrajecten in opdracht van andere bedrijven waarbij (bestaande) producten worden (her)ontworpen zodat deze gemaakt kunnen worden van het Coffee Based materiaal. Mijn taak is het om de ontwerpen klaar voor productie te maken, en alle betrokken partijen op 1 lijn te krijgen zodat de productieketen goed verloopt.

Doel

In 2017 hebben we 15.000 koffie kaften geproduceerd, goed voor 7.500 notitieboeken. Het Coffee Based Notebook bestaat uit een kaft gemaakt van koffieafval. In elk notebook zit het koffieafval van 1 flinke bak koffie verwerkt en voor het papier worden geen bomen gekapt. Dat betekent dat wij meer dan 1000 kg koffieafval van de verbrandingsoven hebben gered. En dat is nog maar het begin. Dit jaar is dat al verdubbeld en het jaar is pas halverwege.
Daarnaast hebben wij ons eerste product middels spuitgieten geproduceerd. Dat was een overwinning omdat er hierdoor een deur vol mogelijkheden is geopend.
Door de samenwerking met Maas hebben we een groot bereik en zetten wij mensen aan het denken over het hergebruik van bestaande materiaalstromen. Door de samenwerking met een grote en krachtige partij zoals Maas is ons bereik aanzienlijk vergroot en hebben wij de mogelijkheid om echt impact te maken in het veranderen van de koffieketen.
Naast het verwerken van koffieafval tot materiaal, coördineer ik onderzoeken waarbij wordt onderzocht welke interessante stoffen er nog meer in koffiedik zitten en hoe die benut kunnen worden.

Actief bij

Coffee Based B.V.

Rol binnen initiatief

In 2015 tijdens mijn studie Product Design ben ik op het idee gekomen om koffieafval in te zetten als grondstof. Ik heb toen de samenwerking gezocht met bestaande bedrijven VerdraaidGoed en RotterZwam. De samenwerking verliep goed en zo zijn wij Coffee Based gestart. Inmiddels hebben wij onze koers bepaald en maken wij materialen en producten van koffieafval. Binnen Coffee Based houd ik mij bezig met coördineren van de productie en lopende projecten. Daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt voor klanten en ben ik verantwoordelijk voor het DTP werk.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.coffeebased.nl