Marijn Lanting

IMG_6844

Marijn Lanting is 29 jaar oud en Product & Innovation Manager

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Binnen Protifarm ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten vanuit insecten. Ik probeer vragen uit de markt te koppelen aan de mogelijkheden van ons R&D team. Denk aan oplosbare eiwitpoeders die als vervangen van melkeiwitten kunnen dienen of aan getextureerde eiwitten die volwaardige vleesvervangers zijn.

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor onze Novel Food aanvragen die cruciaal zullen zijn om onze nieuwe ingrediënten legaal op de markt te brengen.

In het verlengde van mijn activiteiten omtrent wetgeving ben ik ook voorzitter van een Werkgroep binnen het IPIFF. Deze Werkgroep heeft als voornaamste taak insecten als voedsel te normaliseren en het gebruik ervan mogelijk te maken binnen bestaande (Europese) wetgeving.

Doel

Insecten klinken natuurlijk interessant maar tot nu toe hebben ze moeite de grote duurzaamheidsbelofte in te lossen; het blijft een niche die iedereen interessant vindt maar niet echt omarmt.
Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om van insecten iets te maken waar de Voedsel industrie iets mee kan; om echt een impact te maken. Sinds eind 2018 produceren én verkopen we nu ook echt ingrediënten van insecten waar de industrie goede producten mee kan maken. Inmiddels worden er een schat van producten in Retail verkocht waar deze ingrediënten in verwerkt zijn. Betere ingrediënten --> betere producten --> herhaalaankopen --> serieuze impact.

Als Voorzitter van de Werkgroep voor Voedselveiligheid & Consumenten informatie (van het IPIFF http://ipiff.org/) bezig om onze sector op de kaart te zetten binnen Brussel. Hiervoor hebben we vaak contact met de Europese Commissie en Inmiddels hebben we, hoe saai het misschien ook klinkt:), bereikt dat insecten binnen regelgeving 853/2004 opgenomen gaan worden. Dat is van cruciaal belang om het gebruik van insecten binnen ons huidige voedsel systeem mogelijk te maken

Actief bij

Protifarm B.V.

Rol binnen initiatief

Kort na de oprichting van Protifarm ben ik bij het bedrijf komen werken. Ik heb dus veel van de opbouw meegemaakt en actief deelgenomen aan de grote beslissingen die nodig waren. Het is leuk om te zien dat we nu ook een werkende, volledige geautomatiseerde, kweekfaciliteit hebben.
In de eerste jaren heb ik vooral gewerkt met veel klanten in Europa die producten met insecten naar de markt wilden brengen. Ging dit in het begin nog via e-commerce, nu verkopen veel van deze klanten via retail of food service kanalen.
Voor de nieuwe ingredienten die wij ontwikkelen heb ik een belangrijke bedrijge geleverd door aan te geven waar de vraag uit de markt ligt en samen met ons R&D team gewerkt aan nieuwe oplossingen in de vorm van functionele ingredienten uit insecten.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://protifarm.com/