Maayke Damen

997055_10152646952306420_4875431498284033401_n

Maayke Damen is 32 jaar oud en Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Maayke is founder van de ExcessMaterialsExchange.com (EME). De Excess Materials Exchange (EME) is een digitale, gefaciliteerde marktplaats waar bedrijven ieder restmateriaal kunnen kopen en verkopen. Het is gefaciliteerd en in die zin werkt het zoals een datingsite werkt. EME zoekt naar de ideale matches tussen vraag en aanbod en tussen materialen en de meest vooruitstrevende technologie deze weer zo hoogwaardig mogelijk beschikbaar te maken voor de markt. Zij zien dat de meeste innovatie en mogelijkheden voor hoogwaardig hergebruik komen uit het maken van verbindingen tussen industrieën en sectoren. De marktplaats vormt een transparante en betrouwbare bron voor het kopen en verkopen van gerecyclede materialen. Daarnaast leveren ze bedrijven op een inzichtelijke wijze waardevolle data, waarmee zij kunnen bijdragen aan een circulaire economie en hun organisatie toekomstbestendig maken.

Doel

In 2018 hebben ze samen met o.a. DSM, Tarkett, Sodexo, ProRail, Schiphol, Rijkswaterstaat en Heembouw een pilot uitgevoerd. Tijdens deze pilot zijn 18 materiaalstromen door het platform gegaan. Voor deze stromen hebben ze alternatieve hoogwaardige bestemmingen gevonden. De resultaten zijn als volgt:
-Een CO2 reductie die gelijk is aan 843.000 autoritjes van Amsterdam naar Kopenhagen.
- Een energiereductie gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om gemeente Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voor ruim 5 jaar te verlichten.
- Een waterbesparing gelijk aan het totale jaarlijkse waterverbruik van 64% vd inwoners van Nederland.
- €11 - €35 miljoen extra inkomsten per jaar.
- Een besparing van ongeveer €5.5 miljoen op afvalverwerkingskosten
- Organisatorische veranderingen bij de pilot deelnemers.
Daarnaast heeft Maayke met de EME een aantal prijzen gewonnen; o.a. Als MIT Innovator under 35 en FD talent 2019.

Actief bij

Excess Materials Exchange

Rol binnen initiatief

Maayke heeft de Excess Materials Exchange mee bedacht, opgezet en is nu druk bezig EME in Nederland en internationaal uit te rollen.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.excessmaterialsexchange.com