Maayke Damen

997055_10152646952306420_4875431498284033401_n

Maayke Damen is 31 jaar oud en Co-founder | CEO

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Maayke droomt van een wereld waarin afval niet bestaat. Ze werkt al jaren aan het creëren van een circulaire economie, op dit moment als co-founder van de Excess Materials Exchange (EME). Dit is een gefaciliteerde, digitale marktplaats waar bedrijven hun overtollige materialen kunnen kopen en verkopen. Het werkt als een datingsite voor materialen: EME matcht vraag met
aanbod en materialen aan de meest hoogwaardige hergebruikopties. Dit zorgt er voor dat bedrijven hun kosten voor het afvoeren van afval om kunnen zetten in een inkomstenstroom. Tegelijkertijd reduceren zij hun CO2 uitstoot een creëren nieuwe werkgelegenheid.

Op dit moment bestaat er geen transparantie en betrouwbaarheid in de markt voor overtollige materialen. Dit zorgt voor verspilling, vervuiling en veel gemiste kansen voor het creëren van toegevoegde waarde in de circulaire economie. EME zorgt voor transparantie tussen ketens, sectoren en landen. Daarvoor gebruikt de EME het grondstoffenpaspoort - waarvan Maayke de bedenker is - als basis.

Maayke is daarnaast Chapter Leader van Singularity University (SU) in Amsterdam. Hier ontsluit ze aan een breed publiek het gedachtegoed van SU - hoe exponentiële technologieën kunnen worden ingezet om wereldwijde vraagstukken rondom klimaat, waters en energie aan te pakken. Door SU alumni en lokale geïnteresseerden te verbinden versnelt ze de transitie naar een circulaire economie en helpt ze lokale impact te creëren.

Doel

EME heeft een community of frontrunners in de circulaire economie gecreëerd. Samen met o.a. Schiphol, DSM, ProRail, Sodexo, Rijkswaterstaat en Heembouw testen ze nu de eerste versie van de marktplaats en het grondstoffenpaspoort. Op financieel, accountancy, juridisch en onderzoeksgebied helpen o.a. ABN AMRO, EY en Stibbe. Samen innoveren zij en doen testen met de Blockchain en AI om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Naast dat deze bedrijven zetten hun kostenpost omzetten in een inkomstenstroom, aan aankomende wetgeving voldoen en minder afhankelijk zijn van importen uit volatiele regio's, optimaliseren ze met de EME productie processen rondom grondstoffen effectiviteit waardoor de CO2 uitstoot gereduceerd wordt en er hoogwaardige lokale banen worden gecreëerd.

Actief bij

Excess Materials Exchange

Rol binnen initiatief

Maayke is co-founder and CEO van de Excess Materials Exchange en de bedenker van het grondstoffenpaspoort. Samen met Christian van Maaren, haar co-founder, heeft zij de EME afgelopen jaar van idee tot een bedrijf met 7 mensen gebracht. Ook heeft zij een community of frontrunners gecreëerd waarmee een spannend open innovatie traject rondom het verwaarden van secundaire materialen loopt.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.excessmaterialsexchange.com