Maayke-Aimée Damen: ‘Volg jij ook je droom?’

Wat hebben de mensen in het lijstje hieronder gemeen?
– Google: Sergey Brin (25) & Larry Page (25)
– Apple: Steve Jobs (21) & Steve Wozniak (26)
– Microsoft: Bill Gates (20) & Paul Allen (22)
– Facebook: Mark Zuckerberg (20)
– Wal-Mart: Sam Walton (26)
 

Het zijn extreem succesvolle ondernemingen, allemaal gestart door jonge, gepassioneerde mensen. Tussen haakjes staat de leeftijd waarop zij hun bedrijf startten. Sommigen van hen hadden hun studie niet eens afgemaakt, woonden nog thuis -of hadden beschikking over een garagebox.. – en allemaal hadden ze een wereld te winnen. Vol passie, energie en overtuiging storten zij zich op het realiseren van hun droom. Het is ontzettend bijzonder dat wij in een tijd leven waarin steeds meer mensen de mogelijkheid hebben hun droom waar te maken.
 
Zelf heb ik altijd een enorme passie voor de natuur gehad. Urenlang kon ik me vermaken met het volgen van vlinders, vangen van kikkervisjes en ontdekken van kronkelige bospaadjes. Op mijn zestiende ging ik me meer professioneel inzetten op het gebied van duurzaamheid en werd uiteindelijk verkozen tot Jongerenvertegenwoordiger naar de VN. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op een dag op een bijeenkomst voor jonge ondernemers was uitgenodigd. Een van de andere genodigden kwam naar me toe, omdat hij had gehoord dat ik iets met duurzaamheid deed. Met verbaasd gezicht werd me oprecht gevraagd of ik ook geitenwollen sokken droeg en linksdraaiende geitenmelk dronk…. Juist.
 
Ik vind het geweldig om te zien dat die houding de afgelopen jaren totaal is veranderd. Kijk alleen al naar de hoeveelheid en kwaliteit van de aanmeldingen van de DJ100 verkiezing van vorig jaar! Cas van Kleef met WakaWaka, Daan Weddepohl van Peerby, Eva Gladek van Metabolic en ga zo maar door!
 
Ik vind het fantastisch om hun verhalen te horen en lezen. Zij inspireren mij (en velen met mij) om verder te gaan met mijn eigen werk. Om mijn eigen droom te realiseren. Bovendien laten zij mij zien hoe belangrijk het is om samen te werken, leren en groeien. Om dit nog een beetje extra te stimuleren organiseer ik wekelijks een diner voor jonge, gepassioneerde mensen: ondernemers, politici, wetenschappers etc. Iedereen is welkom! We stimuleren en inspireren elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en proberen zo samen de wereld een beetje mooier te maken. Als je er nu vanuit gaat dat deze duurzame jonge 100 het leven van zeker 10 mensen verbeteren. Die vervolgens ook weer een positieve impact hebben op 10 mensen etc. Dan creëren we nu samen een geweldige duurzame revolutie!
 
Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die geen goede ideeën had. Wees dus niet bang: toon jezelf, nomineer voor de DJ100 verkiezing, volg je droom en join the revolution!
 

Door Maayke-Aimée Damen: Co-founder RMMBR.com, project manager INSID, Member Young Club of Rome én jurylid van de Duurzame Jonge 100 2014