Maartje Maas: ‘Deel het voort!’

Toen ik Little Green Dress vijf jaar geleden oprichtte hield ik ‘de concurrentie’ nauwlettend in de gaten. Wie organiseerde er allemaal nog meer kledingruilfeesten? Hoe deden ze dat? En vooral, hadden ze geen teksten of ideeën van mij gestolen om hun eigen feestjes aan de man te brengen?
 
Inmiddels weet ik dat dit niet alleen een enorme verspilling van mijn eigen energie was, maar ook een enorme gemiste kans. Want wat als ik meteen contact met mijn zogeheten concurrenten had opgenomen? Welke grootse ideeën en plannen hadden we wel niet kunnen smeden? En hoeveel meer mensen hadden we wel niet kunnen bereiken met de boodschap dat kleding ruilen erg leuk en duurzaam is?
 
Inmiddels ben ik vijf jaar verder en een groot voorstander van brainstorms en werksessie met andere (duurzame) ondernemers. Door samen te werken en van elkaar te leren maken we de wereld sneller een stukje beter. Inmiddels ga ik graag in op uitnodigingen van andere kledingruilorganisatoren en ondernemers om na te denken over leuke samenwerkingen of nieuwe ideeën. (Dus mail me!)
 
USP: jijzelf!
Deze omslag kwam uiteraard niet van de een op de andere dag. Naarmate ik langer bezig was met Little Green Dress ontdekte ik dat iedere ondernemer iets unieks met zich meebracht: zichzelf. Niemand anders denkt zoals jij, is creatief zoals jij en legt verbanden zoals jij. Dus voel je niet bedreigd als iemand anders een soortgelijke onderneming of idee heeft. Ga met elkaar in gesprek en kijk of jullie wellicht allebei hetzelfde doel hebben en hoe jullie elkaar daarbij kunnen helpen.
 
Het Duurzame Jonge 100 netwerk biedt je een geweldig platform om met andere duurzame doeners te brainstormen en elkaar verder te helpen. Promoot jezelf en je idee in de Facebookgroep of de e-mailnieuwsbrief. En praat veel met journalisten en bloggers over je idee. Een mooi voorbeeld van ondernemers die dit heel goed doen zijn de mannen van Seepje. Dus kijk het ook zeker bij hen af.
 
Maak ook gebruik van een dienst als Konnektid als je op zoek bent naar specifieke kennis of kunde of zelfs een partner in je onderneming! De opkomende deeleconomie neemt drempels weg en maakt kennis, spullen en mensen makkelijker bereikbaar. Maak er gebruik van en laat je duurzame idee groeien. Samen kunnen we onze duurzame plannen groter en beter laten groeien. Dus deel jezelf, je ideeën en je onderneming voort!
 

Door Maartje Maas, oprichtster van Little Green Dress én jurylid van de Duurzame Jonge 100 2014