X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Maarten Labots

Maarten-Labots-foto

Maarten Labots is 26 jaar oud en Voorzitter

Thema

Sociale innovatie

Initiatief

Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordig ik 70 jongerenorganisaties in het klimaat- en duurzaamheidsdebat. Hierbij maak ik mij niet alleen hard voor ambitieuzer klimaatbeleid, maar pleit ik ook voor een sterkere stem van jongeren bij het vormgeven van hun eigen duurzame toekomst. In deze functie vertegenwoordig ik daarom young professionals en studenten (mbo, hbo en wo) in gesprekken met overheid, politiek en bedrijfsleven en spreek ik op diverse podia over de kracht van jongeren. Wij hebben immers de frisse nieuwe blik, het andersom denken en het lef om de verandering en innovatie te zien. Dat geeft onze generatie een nieuw geluid, een nieuwe beweging. Géén tegenbeweging die een wig drijft tussen jong en oud of tussen burger en bedrijfsleven, maar een beweging vóóruit. Eentje die de verbinding aangaat, niet alleen binnen de onze maar ook tussen generaties.

Daarnaast werk ik als content creator bij social marketingbureau Timm & Pimm. Onder het label REV ondersteunen we duurzame en groene bedrijven bij het vertellen en verspreiden van hun verhaal via diverse online mediakanalen.

Doel

Ik onderhandelde afgelopen jaar namens de Jonge Klimaatbeweging aan het Klimaatakkoord bij de tafel Klimaatberaad, waarbij ik mij uitsprak over de urgentie van effectief en vooruitstrevend klimaatbeleid en de negatieve effecten van klimaatverandering voor toekomstige generaties. De Jonge Klimaatagenda, ondertekend door onze 70 jongerenorganisaties, vormden daarbij het uitgangspunt. Daarnaast maakten wij ons bij de onderhandelingen hard voor een sterkere focus op de sociaal-maatschappelijke transitie en een grotere, integrale rol voor duurzaamheid in het onderwijs. Tegelijk hebben we ook jongeren zelf bewust proberen te maken van de impact die zij kunnen hebben op hun omgeving. Zo inspireren we jongen bijvoorbeeld met de #ikreisanders campagne om te kiezen voor duurzame alternatieven in plaats van het vliegtuig.

Actief bij

Jonge Klimaatbeweging

Rol binnen initiatief

Inmiddels ben ik 2 jaar actief bij de Jonge Klimaatbeweging en heb ik de organisatie geholpen flink uit te breiden. Eerst als marketing manager, vervolgens als penningmeester en sinds vorig jaar als voorzitter. In deze periode organiseerde ik de eerste Jonge Klimaattop, is de organisatie uitgegroeid tot een serieuze gesprekspartner van overheid en politiek en hebben ruim 40 extra jongerenorganisaties zich aangesloten. De deelname aan het Klimaatakkoord was daarin onze grootste prestatie, omdat jongeren hierbij voor het eerst officieel aan tafel zaten. Het succes van de huidige organisatie is overigens absoluut een team effort van tientallen gedreven vrijwilligers. Dat wilde ik nog even benadrukken :)

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.jongeklimaatbeweging.nl/