X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Lydeke Bosch

Lydeke Bosch is 23 jaar oud en Student Product Design

Thema

Lijst

Naam: Lydeke Bosch
Leeftijd: 23
Is: Student Product Design
Categorie: Voedsel en landbouw
Activiteit: 80% Van de wereldbevolking eet al insecten. Vanuit mijn fascinatie voor insecten en interesse voor eten ben ik mijn onderzoek gestart. Hoe kan ik mensen insecten laten eten? Na veel eet experimenten heb ik de keuze gemaakt om ze niet zichtbaar in pasta‚Äôs te verwerken. Meelwormen tot meel vermalen. Pasta’s met verschillende percentages (10, 20 en 30%) aan meelwormen-meel om het laagdrempelig te maken en mensen zelf bewust de keuze te laten nemen. Waar ligt hun persoonlijke grens?
Effect: Mijn project is ontstaan als een schoolopdracht op de HKU, waarbij ik bij mijn eind presentatie en op de open dag mijn meelwormen-pasta’s heb geserveerd. Bij de Academie Galerie te Utrecht exposeer ik nu bij de expositie Lukraak, perspectieven op duurzaamheid. Hierbij heb ik op de opening mijn pasta’s geserveerd. En op de dag van de duurzaamheid (morgen) sta ik ook weer klaar met mijn pasta-machientje. Ik schat dat ik aan 70 mensen mijn pasta heb geserveerd en dat het er morgen over de 100 zullen zijn.
 
De reacties die ik tot nu toe heb gehad van mijn proefpersonen waren allemaal positief! Ze zouden het zo weer eten, vonden het lekker en hadden eigenlijk totaal geen moeite meer met het idee dat er beestjes in zitten. Met mijn project wil ik mensen tot nadenken zetten. Wanneer durven ze iets wel te eten en wanneer niet? Het gaat er bij mij niet perse om het eten van insecten, maar bijvoorbeeld ook laten nadenken over andere (nieuwe, gezonde) voeding, zoals zeewier.
Duurzaam?: Insecten eten heeft veel voordelen ten opzichte van het eten van regulier vlees. Niet alleen qua voedingstoffen, maar ook is de verhouding van voeding die je erin stopt en er voor terug krijgt veel gunstiger. Voor elke kilo voer die je in een koe stopt krijg je maar 0,1 kilo rundvlees terug. Bij insecten ligt dit veel hoger. Voor 1 kilo insecten krijg je 0,9 kilo insecten terug. Ook zou je zelf heel gemakkelijk je eigen meelwormen kunnen kweken aangezien je ze restjes groente kunt voeren en ze niet veel ruimte nodig hebben. Misschien dat het eten van insecten voor veel mensen een soort tussenstap kan bieden tussen (regulier) vlees eten en helemaal geen vlees meer eten.
Meer info: http://vormgevingmetpit.nl/portfolio_page/meelwormen-pasta/