Lotje Kaak

LK-2

Lotje Kaak is 31 jaar oud en Development Manager

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

Lotje werkt sinds 3 jaar bij Fairtrade Original; een foodmerk in de Nederlandse en Duitse supermarkt met zo'n 120 producten in allerlei verschillende categorieën. De producten zijn niet alleen fairtrade gecertificeerd, maar Fairtrade Original bouwt ook eerlijke handelsketens om de producten daar lokaal te verbouwen, bereiden en verpakken. Als Development Manager bouwt Lotje lokale Fair Chains in Midden & Zuid-Amerika & Afrika. Samen met een lokale adviseur gaat ze met een rugzak op pad om op zoek te gaan naar mogelijke samenwerken met boerencoöperaties (of deze te vormen) voor het verbouwen van de beste ingrediënten en het vinden van een productielocatie voor het maken van producten. Zodat zoveel mogelijk waarde in het land van herkomst blijft en zij een product met de beste smaken van daar kunnen maken! Vervolgens helpt ze hen fairtrade (en waar mogelijk ook biologisch) te certificeren, zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van Fairtrade Original, maar ook hun producten fairtrade & biologisch kunnen aanbieden op de wereldmarkt. Ook helpt ze hen met het opzetten van lokale projecten ten behoeve van de gemeenschap en het onderhouden van ketens.

Doel

Wat lotje heeft bereikt afgelopen jaren:
- Het bouwen van een eerlijke lokale handelsketen in Marokko (binnen 1 jaar!) waarbij de biologische boerengroep Fermes bio Sehoul de ingrediënten levert en VCR in Casablanca de producten maakt. Sinds begin 2019 kun je de smaak van het Midden-Oosten proeven in 6 verschillende kruidenpasta's Albert Heijn.
- Het maken van het verschil binnen de wereld van koffie: Lotje zorgde ervoor dat Fairtrade Original rechtstreeks koffie inkoopt inclusief directe prijsafspraken met koffiecoöperatie Red Ecolsierra in Colombia. Daarbij is een extra 'Fairtrade Original Premie' afgesproken, die bovenop de standaard fairtrade en biologische premies wordt betaald aan de coöperatie. Albert Heijn heeft sinds april dit jaar 8 verschillende varianten (bonen, capsules en snelfiltermaling) opgenomen.
- Momenteel is ze aan het onderzoeken hoe Fairtrade Original kan toewerken naar een true price binnen hun koffieketen, en externe kosten omlaag kunnen brengen zoals voor watergebruik, biodiversiteit, klimaatverandering, bodem vruchtbaarheid.

Actief bij

Fairtrade Original

Rol binnen initiatief

Lotje is als Young Professional, Development Manager bij Fairtrade Original: ze bouwt nieuwe en onderhoud & ondersteund Fair Chains in Zuid & Midden-Amerika en Afrika.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.fairtradeoriginal.nl/