Liselotte Rambonnet

20161103-IMGP3272

Liselotte Rambonnet is 28 jaar oud en Onderzoeker

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Wat mij fascineert is de impact die de mens heeft op de natuur en hoe mensen zich als vrijwilliger inzetten om deze impact te beperken. Zelf was ik tijdens mijn studie biologie vrijwilliger bij een dierenambulance en vogelopvang. Daar ervoer ik hoe honderden mensen zich met bloed, zweet en tranen inzetten voor dieren zoals vogels die verstrikt raken in plastic, aangereden katten en verdrinkende egels. Helaas pakten we oorzaken meestal niet aan voelde het soms als dweilen met de kraan open. Daarom onderzocht ik data van dierenopvangcentra en verdiepte mij samen met Naturalis in natuurinclusieve steden.

Dat mijn stad Leiden niet zo natuurinclusief bezig was, bleek na het Leidens Ontzet. Samen twee andere biologiestudenten viste ik duizenden plastic wegwerpbekers uit de gracht. Om de gemeente en andere mensen op te roepen over te stappen op herbruikbare statiegeldbekers, fotografeerden we de bekers en voerden actie via social media, de gemeenteraad, een tentoonstelling en andere acties.

Al een paar jaar vissen vrijwilligers in Leiden afval uit de gracht vanuit kano’s. Maar ook hier was het dweilen met de kraan open. Daarom zette ik samen met o.a. de Universiteit Leiden, burgers en gemeente Leiden, het citizen science project Plastic Spotter op. Samen met honderden vrijwilligers verzamelen we data over plastic vervuiling en pakken we zo de bron aan!

Sinds 2020 doe ik onderzoek bij Universiteit Leiden naar waarom vrijwilligers zich inzetten voor hun omgeving en hoe we kunnen zorgen dat ze nóg meer impact hebben.

Doel

In 2015 tijdens een project over natuurinclusief bouwen in samenwerking met o.a. Naturalis en Architectuurcentrum Amsterdam, ontwikkelde ik met studenten Rick Groeneveld en Tom Nederstigt de 'Bioloop’. Dit is een platform dat geplaatst kan worden in het water bij steile kades, Mensen kunnen daardoor via een trap bij het water komen en dieren, zoals jonge eenden maar ook katten en egels, kunnen via hun speciale trappetje uit het water komen. Sinds 2019 ligt de eerste Bioloop in Delft!

In 2019 stond ik met CanalCups in de Trouw Duurzame top 100. Het initiatief Canal Cups is zeer succesvol en kreeg landelijk aandacht met interviews in de Volkskrant en Trouw. We zetten het probleem van plastic wegwerpbekers op de kaart en binnen een jaar was Leiden, als eerste stad van Nederland, overgestapt op herbruikbare statiegeldbekers voor alle evenementen!

In 2020 organiseerde ik met Plastic Spotter een crowdfunding voor het vernieuwen van de kanovloot en haalden we meer dan 8000 euro op. Inmiddels werken we samen met meer dan 100 vrijwilligers, vele onderzoekers, studenten, horeca, de gemeente en andere partijen om de grachten van Leiden plasticvrij te maken en te houden.

Actief bij

Universiteit Leiden

Rol binnen initiatief

Tijdens mijn PhD zet ik mij met heel veel motivatie in om de impact die duizenden vrijwilligers nu al hebben nog verder te vergroten. Hiervoor kijk ik naar het Schone Rivieren project waarbij honderden vrijwilligers plastic vervuiling langs rivieroevers onderzoeken. Ook kijk ik naar dierenopvangcentra waar vrijwilligers data verzamelen die ons meer inzicht geven in de dieren in de stad en mogelijke knelpunten.

Mijn bijdrage aan een duurzamere wereld houdt niet op bij mijn onderzoek, met veel enthousiasme blijf ik betrokken bij initiatieven zoals Plastic Spotter. Daarnaast maak ik mensen bewust van hun impact via artikelen, interviews, lezingen. Ook geef ik gastlessen aan scholieren en inspireer ik ze om net als Canal Cups zelf in actie te komen voor iets wat ze willen veranderen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.plasticspotter.nl