Liselotte Rambonnet

Liselotte-Rambonnet-met-ekster-pica-pica

Liselotte Rambonnet is 29 jaar oud en bioloog

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Als kind bevrijdde ik al verstrikte krabben en vocht ik bij de lokale Vogelwacht voor het behoud van de laatste overgebleven stukjes Nederlandse natuur. Nog altijd zet ik mij samen met vele andere vrijwilligers in om een positieve impact op de natuur te hebben. Zo voerde ik in 2019 met het project CanalCups actie tegen de 7000 plastic wegwerpbekers die we na één festivaldag uit de Leidse gracht visten. Met succes want Leiden gebruikt nu alleen nog herbruikbare statiegeldbekers en vele steden volgen dit voorbeeld. Over ons initiatief is een documentaire gemaakt welke tijdens het Leiden International Film Festival in première ging en te bekijken is op Youtube.

Sinds 2020 vissen onze vrijwilligers vanuit kano’s plastic uit de Leidse gracht met ons project Plastic Spotter en doen we onderzoek naar de hoeveelheid, stroming en de bron van het andere drijvende afval. Momenteel werken we samen met de gemeente en horeca om ze te laten aansluiten bij de Plasticvrij terrasbeweging. Zo voorkomen we dat Leiden bijdraagt aan de plastic soep, want die begint al met het zwerfvuil voor onze deur en in de gracht en sloot.

Daarnaast doe ik onderzoek naar de vele dierenambulances en wildopvangcentra die zich dag en nacht inzetten voor (wilde) dieren in nood. Samen met coördinatoren, vrijwilligers maar ook andere relevante partijen zoals gemeenten, waterschappen en provincies wil ik onderzoeken hoe hun werk en data bij kan dragen aan het voorkomen van dieren in nood. Samen staan we sterk!

Doel

In 2020 en 2021 stond Canal Cups in de Trouw Duurzame top 100 en Leiden is nu hèt voorbeeld voor andere steden die willen overstappen.

In 2020 en 2021 proberen we de Leidse horeca aan te laten sluiten bij de landelijke Plastic Vrij Terrasbeweging. Dit doen we o.a. door in kaart te brengen wat voor terrasafval we uit de grachten vissen en dit terug te koppelen. De eerste horeca zijn succesvol overgestapt en binnenkort volgen er meer.

In 2020 deden onze vrijwilligers een wel heel opmerkelijke vondst tijdens een gracht clean-up. Ze vonden een baars die in een coronahandschoentje was gezwommen. We verzamelden waarnemingen van over de hele wereld van dieren die (mogelijk) in de problemen komen door corona-afval en ontdekten hoe dieren, van apen tot krabben en honden tot penguins, verstrikt raken in mondkapjes, handschoentjes en mondkapjes inslikken of ze als nestmateriaal gebruiken. Onze publicatie wordt nog altijd over de hele wereld gedeeld, van India tot Estland en Amerika tot Fiji. Zelfs CNN, National Geographic en The Guardian schreven erover! De lijst van waarnemingen (covidlitter.com) blijft groeien en zo krijgen we een goed beeld van de impact van corona-afval op dieren.

Actief bij

Universiteit Leiden

Rol binnen initiatief

Tijdens mijn PhD onderzoek ik waarom en hoe vrijwilligers zich inzetten voor de wetenschap en plastic vervuiling willen aanpakken door data te verzamelen. Daarnaast doe ik onderzoek naar vrijwilligers en coördinatoren van dierenambulances en wildopvangcentra. Hoe draagt hun werk bij aan onze kennis over huisdieren en wilde dieren en kunnen we voorkomen dat dieren in de problemen komen zoals vogels die verstrikt raken, egels die aangereden worden en katten die in het water terecht komen en er niet uit kunnen komen door onze hoge kades?

Niet alleen met mijn onderzoek probeer ik te vechten voor dieren, maar ook door hierover te vertellen op tv, radio, in de krant, bij evenementen en op scholen, hoop ik anderen te informeren maar vooral ook te inspireren dat zij het verschil kunnen maken!

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.plasticspotter.nl