Lisanne de Bakker

03000016_web

Lisanne de Bakker is 26 jaar oud en Co-Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik ben actief in sociale en duurzame ontwikkeling d.m.v. sociaal ondernemerschap in landen zoals India, Ethiopia, Kenia en Colombia. Dit doe ik op twee vlakken: tot voor kort als human-centered designer bij ProPortion - een creatief bureau voor sociaal ondernemerschap in Amsterdam en als co-fouder van We are KAL - een duurzaam en eerlijk merk voor textiel en kleding uit India.

ProPortion
Voor ProPortion heb ik in 2015 voor mijn masterthesis onderzoek gedaan naar het stimuleren van sociaal ondernemerschap in Oost-Afrika. Hieruit is een 4 maanden lang training traject ontstaan voor vrouwen ondernemers in Ethiopië, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van de capaciteit van de ondernemer en het groeien van de positieve impact van het bedrijf op het milieu & maatschappij. Deze training heb ik in 2016 als project leider mogen ontwerpen, organiseren en uitvoeren waarbij ik nauw samenwerkte met andere trainers en business developers van ProPortion en uit Ethiopië en Kenia.

We are KAL
Na een jaar werken en wonen in India ben ik samen met Catherine Allié in 2013 een duurzaam textiel merk gestart, genaamd We are KAL. Het woord 'kal' betekent in het Hindi zowel 'gisteren' als 'morgen'. Dit is een poetische verwijzing naar onze visie dat traditionele ambachten en levenswijzen een belangrijke rol spelen bij het realiseren van een duurzame toekomst. Dit geldt zowel voor het welzijn van de mensen met wie we werken in India als voor de kopers van onze producten in het Westen.

Doel

ProPortion
Voor mijn werk bij ProPortion heb ik in Ethiopië 16 vrouwen ondernemers getraind en persoonlijk begeleid in het definieren van hun duurzame visie en het helpen bedenken van innovatieve concepten om hun sociale en duurzame impact te groeien. Denk bijvoorbeeld aan ideeën voor het verbeteren van omstandigheden voor werknemers, nieuwe plannen voor meer werkgelegenheid voor jonge vrouwen en verduurzaming van agrarisch bedrijf dmv zonne-energie. Als afsluiting van het trainings traject hebben we de onderneemsters klaar gestoomd om te presenteren aan investeerders tijdens de Global Entrepreneurship Week in Addis Ababa.

We are KAL
Het mooiste resultaat is dat het gelukt is om op een transparante wijze duurzame kleding en andere producten zoals sjaals en tapijten te produceren in India. Hiervoor hebben we eigen productie ketens opgezet, startend bij de ruwe grondstof (wol/zijde) tot en met het eind product. Alles wordt zonder chemicaliën en volledig met de hand gesponnen, natuurlijk geverfd en geweven in India en in Duitsland genaaid. We kennen de naam en achtergrond van ieder teamlid: van herder, spinner, breister, wever/weefster tot naaister.

Actief bij

We are KAL

Rol binnen initiatief

Ik ben mede-oprichter van de duurzame textiel start-up We are KAL. We produceren op transparante wijze duurzame en eerlijke kleding en andere textiel producten in India. Ik ben betrokken in de algemene bedrijfs-, strategie- en productontwikkeling en ben o.a. verantwoordelijk voor Nederlandse markt ontwikkeling en al het grafisch ontwerp. Hiervoor ben ik zowel periodes in India geweest om samen te werken met de mede-oprichtster Catherine Allié en de teams daar en werk ik vanuit Nederland aan de ontwikkeling van de start-up. Hiernaast ben ik op het moment een onderzoek aan het opzetten om inzicht te krijgen hoe we de duurzame consumptie van kleding en textiel in Nederland kunnen versterken.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.wearekal.com