Lisa Hu

terra-nova-de-balie-74-klein

Lisa Hu is 26 jaar oud en Oprichter en Directeur

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Samen met 500 kinderen en jongeren heeft Lisa een burgerschapsspel ontworpen om de grote uitdagingen van de samenleving bespreekbaar te maken. Met Terra Nova Minimaatschappij maken spelers samen de wereld waarin ze zelf zouden willen wonen. Ook als zij een verschillende achtergronden hebben, of heel anders denken over waar het naartoe moet met de wereld. Juist dan, want door deze spelvorm kan iedereen meedoen: ook zonder voorkennis en jargon. Voorbeelden van Eilandvragen uit het spel: ’Verdient de dokter meer dan de vuilnisman?’ ‘Heb je meer rechten dan de nieuwelingen die net zijn gestrand?’ ‘Maak je liever een gelijke of een voordelige ruil met een ander land?’ Duurzaam samenleven vereist het bevragen van de status quo. Met Terra Nova Minimaatschappij daagt Lisa elk team dan ook uit om schijnbaar ‘normale’ of ‘logische’ systemen telkens opnieuw kritisch af te wegen. Van solidariteit tot duurzaamheid en van ongelijkheid tot macht, geen enkel thema wordt geschuwd in de gezamenlijke zoektocht naar de wereld van morgen.

Doel

Na 4 jaar ontwikkelen is Terra Nova Minimaatschappij onafhankelijk uitgebracht. Zodat de spelers, het onderwijs en duurzame productie leidend zijn, in plaats van het winstmarge van de gevestigde partijen. Door Coöperatiefonds crowdfunding en de ASN Wereldprijs lukte dit zelfstandig. Nu is er met de uitverkochte 1e editie op 300 basis- en middelbare scholen, mbo’s en hbo’s niet alleen aandacht voor hoe de wereld werkt, maar ook voor hoe we wíllen dat de wereld werkt. De 2e editie is op komst. In de tussentijd geeft Lisa workshops aan organisaties en maakt ze spelinhoud op maat, zoals voor Wereldvoedseldag en het Econasium. Het effect op de spelers is hiervoor de motor - bij politici: ’De waarden waarmee je politiek bedrijft komen nu echt naar boven’, bij leraren: ‘Deze leerling doet het eigenlijk niet zo goed. Maar zag je hoe hij nu straalde, hoe gevat zijn ideeën waren?’, en bij kinderen: ‘Bedankt van mij en van de wereld voor het maken van dit spel’.

TED Talk: youtu.be/n9lAyxRmoWI
Brandpunt+: brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/lisa-hu-terra-nova
De Correspondent: decorrespondent.nl/7046/zo-kan-het-onderwijs-kinderen-wel-tot-kritische-burgers-opleiden/2674450558208-aaabe096

Actief bij

Stichting Terra Nova - Democratisch Design

Rol binnen initiatief

Lisa is in 2013 tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven met Terra Nova Minimaatschappij begonnen om ervoor te zorgen dat er op school niet alleen aandacht is voor 'het juiste antwoord'. In 2017 richtte Lisa Stichting Terra Nova - Democratisch Design op, o.a. om zoveel mogelijk mensen elkaar te laten spreken over de wereld waarin ze willen leven.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://terra-nova.nl