Lesley Walet

1913431_10153149037513356_8668147293625258544_o

Lesley Walet is 29 jaar oud en Netwerkontwikkelaar

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Met Boeren & Buren werken we aan een oplossing voor één van de complexe vraagstukken van deze tijd: Hoe produceren we voedsel op een manier die onze aarde kan dragen, zodat producenten een eerlijk loon krijgen voor hun harde werk en consumenten toegang hebben tot gezond voedsel?

De missie van Boeren & Buren is om mensen in staat te stellen hun eigen eerlijke en lokale voedselsysteem te creëren. We brengen de macht terug naar waar hij hoort: bij de producent en de consument. Via ons webplatform kunnen consumenten rechtstreeks bestellen bij boeren bij hen in de buurt. Vervolgens komt iedereen samen op de Buurderij, waar men de bestelde producten persoonlijk van de boeren ontvangt. Zo kan de consument de mensen achter hun eten leren kennen, weet hij hoe het geproduceerd wordt en ontvangen producenten een eerlijke prijs voor hun producten. Door de keten te verkorten kunnen boeren zelf hun prijzen bepalen en ontvangen zij 80% van de verkoopprijs van hun producten. Door vooraf online te bestellen weet de producent vooraf hoeveel hij verdient, oogst of bereidt hij alleen wat nodig is en wordt er geen voedsel verspild.

Het is een decentraal model waarin mensen zelf het heft van hun voedsel in eigen handen kunnen nemen door een lokale Buurderij op te starten. Zo kunnen we kritische massa te bereiken en de voedselketen echt te veranderen. In diverse Europese landen draait het model al enkele jaren met succes, en zijn er al meer dan 1000 Buurderijen.

Doel

De impact van Boeren & Buren is drievoudig:
- door kleinschalige boeren en producenten een alternatief en rechtstreeks afzetkanaal te bieden, waarin zij zelf een eerlijke prijs bepalen, ondersteunen wij de lokale landbouw en bevorderen we een transitie naar duurzame landbouw.
- bewustwording van de consument over de noodzaak voor eerlijke prijzen; verminderen van vervreemding en afstand tot ons voedsel; lokale, verse seizoensproducten aanbieden met transparantie over herkomst en productiewijze. De wekelijkse Buurderij-bijeenkomst zorgt voor directe interactie tussen consument & producent voor hernieuwde banden, ook in de buurt.
- we stellen mensen in staat op laagdrempelig sociaal en duurzaam te kunnen ondernemen en het voedselsysteem zelf op kleine schaal te veranderen door een Buurderij op te starten.

Dit heb ik tot nu toe bereikt:
- 5 open Buurderijen in Nederland, 15 in de pijplijn om binnenkort te openen;
- 60 aangesloten producenten;
- bijna 3000 leden

Verder impact door de media en presentaties, waaronder:
- artikels in o.a. Trouw, Telegraaf, ND, Vroege Vogels, Parool, blogs, websites en lokale media;
- Pakhuis de Zwijger, De Ceuvel, D66, Provincies, boerenbijeenkomsten

Actief bij

Boeren & Buren

Rol binnen initiatief

Mijn rol is om het netwerk van Boeren & Buren op te starten en te ontwikkelen in Nederland. Sinds de zomer van 2016 zet ik mij hier volledig voor in en dat doe ik vooralsnog in mijn eentje! Mijn bijdrage aan Boeren & Buren is dus alles wat er tot nu toe van de grond is gekomen in Nederland: het vinden en begeleiden van lokale initiatiefnemers van Buurderijen tot een open Buurderij, het ondersteunen van het netwerk, PR en communicatie, strategie en samenwerkingen etc. Ik doe dat als "netwerkontwikkelaar Nederland" van de oorsprong Franse start-up La Ruche qui dit Oui! Dit is een sociale onderneming en gecertificeerd als B.Corp, gestart in 2011. Het raakt meerdere thema's: voedsel en landbouw, ketenverduurzaming en eerlijke handel, maatschappelijk betrokken ondernemen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.boerenenburen.nl