Léon Polman

foto-leon

Léon Polman is 25 jaar oud en Oprichter

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik ben de oprichter van Green Side. Met Green Side maken we duurzame notitieboeken van enkelzijdig geprint papier. Papier dat aan één kant bedrukt is, maar aan de andere kant nog leeg. Door het papier te verwerken in notitieboeken zorgen we ervoor dat het volledige potentieel van het papier wordt benut.

Het papier wordt lokaal opgehaald bij basisscholen en vervolgens lokaal ingebonden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Naast de verspreiding van notitieboeken verspreiden we ook ons gedachtegoed. Ik geloof dat je de wereld kan veranderen door er anders naar te kijken, in ons geval door altijd naar 'The Green Side' te kijken. Dat maakt dat we door ons gehele bedrijfsproces keuzes maken die duurzaam, sociaal én lokaal zijn.

Zo creeren we niet één grote productiehal, maar landelijke lokale ecosystemen waar papier wordt ingezameld, ingebonden en verkocht. We hebben nu al 4 van die ecosystemen draaien. Alle voorbeelden van hoe wij naar de wereld kijken en wat voor effect dat heeft op de keuzes die wij maken delen we in onze blogs onder het mom van 'Right to Copy'.

Doel

Meetbare Impact:
- 50.000 vellen papier een tweede leven gegeven.
- 85.000 liter water bespaard.
- 15.000 KWh bespaard.
- +/- 30 mensen betekenisvol werk.

Onmeetbaar, maar misschien wel waardevoller:

- Het geluk en trots van onze medewerkers. Iedereen die een notitieboek produceert mag zijn/haar naam in het notitieboek schrijven. Het is zo mooi om te zien hoe trots ze zijn als ze weer een notitieboek af hebben. Dit doet heel veel met het gevoel van geluk en eigenwaarde.

- Lokale verbindingen. Heel het proces vindt lokaal plaats, de lokale basisscholen worden verbonden aan lokale werkplaatsen en lokale bedrijven. Er worden nieuwe verbindingen gelegd op het gebied van duurzaamheid en tussen mensen die anders nooit met elkaar in contact zouden komen.

- Bewustwording. We hebben al ontelbaar vaak gehoord dat mensen nu hun eigen papier hergebruiken (of naar ons toe brengen) vanwege ons verhaal. Mensen denken nu 3x na voordat ze iets 'zomaar' weggooien. Het 'rimpeleffect' van dit soort handelingen is immens.

Actief bij

Green Side

Rol binnen initiatief

Ik ben de oprichter van Green Side. Hoe het allemaal begon:

Ik was net afgestudeerd en besloot mijn kast en bureau eens goed op te ruimen. En drie keer raden wat ik tegen kwam? Héél véél papier. Scripties, verslagen, artikelen, noem maar op. Na een uur werk had ik een hele grote stapel voor me liggen en stelde ik mezelf de vraag: kan ik hier niet iets mee? Na een tijdje kijken en brainstormen besefte ik dat heel veel van dit papier maar aan één kant bedrukt was!

Dit papier was dus pas voor de helft gebruikt. Als fan van papieren notitieboeken was de link snel gelegd én binnen die week had ik al een eerste prototype.


Van daaruit ben ik het stap voor stap lokaal en duurzaam uit gaan bouwen tot de duurzame startup die het nu is.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://green-side.nl/