Laura Rosen Jacobson

laura-vierkant

Laura Rosen Jacobson is 30 jaar oud en Co-Founder en Algemeen Directeur

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

4 jaar geleden heb ik, samen met Bas van den Berg en Lenard Vunderink, Buurman opgericht; een winkel en werkplaats voor afvalmaterialen uit Rotterdam. Onder het motto 'het sluiten van materiaalkringlopen is een kwestie van dóen' zetten wij ons hard in voor lokaal hergebruik van bouw- en andere restmaterialen. We werken samen met allerlei instanties uit de stad - bouwbedrijven, kunstinstellingen maar ook de milieustraten waar particulieren hun afval heen brengen - waar we materialen ophalen die we vervolgens verwerken (met sociale arbeid) en via onze winkel een tweede leven geven. De werkplaats is vooral een plek voor educatie rondom ambacht, houtbewerking en Upcycling. We geven workshops waarbij mensen dingen kunnen maken van restmaterialen en bieden trainingen aan rondom het ontwerpen vanuit materiaal. Op die manier proberen we niet alleen impact te maken door de volumes aan afvalmaterialen die we 'redden' van de verbrandingsovens (zo'n 500 ton per jaar) maar ook door verspreiding van ons gedachtengoed via workshops, cursussen en andere activiteiten. Mijn rol als directeur is om dit allemaal draaiende te houden en de economische haalbaarheid van Buurman te bewijzen (we hebben nooit subsidie ontvangen) zonder onze visie en missie uit het oog te verliezen; op pragmatische wijze bijdrage aan de transitie richting een circulaire economie.

Doel

In de afgelopen jaren hebben we zo'n 1500 ton aan afvalmateriaal uit regio Rotterdam een tweede leven gegeven in de stad. Dat lokale aspect is heel belangrijk. Niet alleen vanuit het oogpunt van transport en CO2 uitstoot maar ook omdat men moet gaan beseffen dat afvalmaterialen de grondstoffen zijn van een stad. Ik denk dat wij als Buurman daar een hele belangrijke bijdrage aan leveren in Rotterdam. Jaarlijks komen er duizenden mensen bij ons over de vloer - voor rondleidingen, cursussen, workshops of gewoon om een stukje hout te kopen. Bij al die mensen is een zaadje geplant dat hergebruik van (bouw)materialen de normaalste zaak van de wereld is en vroeg of laat zullen ze dat toepassen - of dat nu professioneel is of in de verbouwing van hun eigen huis. En het besef dat direct hergebruik van materiaal meer zoden aan de dijk zet dan recycling of laagwaardig hergebruik ervan.

Inmiddels is Buurman een bedrijf met 6-10 medewerkers die zich allemaal heel hard inzetten om hergebruik mogelijk te maken.

Eind 2019 opent er een tweede filiaal van Buurman in Utrecht!

Actief bij

Buurman BV

Rol binnen initiatief

Als ik ergens in geloof, ga ik er voor 100% voor. Ik zie al jaren de worstelingen in de samenleving - en met name het bedrijfsleven - van 'hoe om te gaan met circulaire economie'. Congressen, seminars, men blijft eindeloos met elkaar praten maar ik mis daarin de opgestroopte mouwen mentaliteit. Ik sta nu een kleine twee jaar aan het hoofd van Buurman en zie het als mijn missie om het Rotterdamse 'niet lullen maar poetsen' toe te passen op waar wij voor staan: lokaal hergebruik.
Dat betekent dat ik regelmatig met gemeentes om tafel zit over de inrichting van milieustraten maar ook decorbouwers adviseer over hoe ze materialen zo kunnen toepassen dat ze naderhand nog goed bruikbaar zijn bijvoorbeeld.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.buurman.in