Kim van den Belt

Kim005

Kim van den Belt is 23 jaar oud en Founder | Product- materiaal ontwerp | Research

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Met een grote liefde voor de natuur probeer ik met mijn werk bewustzijn te creëren. Daarbij onderzoek ik altijd aspecten van de natuur en implementeer deze in product- en materiaalontwerp. Het werk toont dan ook de best mogelijke manieren om liefde te creëren voor levende systemen, genaamd Biophilia.

Een van mijn projecten is het ontwikkelen van een volledig plantaardig materiaal met de onderzoeksvraag: Kunnen wij een plantaardig materiaal ontwikkelen, dat wat je “neemt” uit de natuur, je uiteindelijk ook weer kunt teruggeven? Cirkel rond, volledig CO2 neutraal en daarbij op grote schaal te produceren, het liefst met zo lokaal mogelijke ingrediënten.

Er is zoveel nog niet ontdekt, en we kunnen onwijs veel van de natuur leren door ons er weer mee te verbinden. Hierdoor ontstaan er andere, natuurvriendelijke mogelijkheden en oplossingen dan bijvoorbeeld de veelgebruikte kunststoffen en leer. Door onze krachten te bundelen en samen te werken met verschillende sectoren kunnen we een andere, nieuwe werkwijze creëren en voor vernieuwende, duurzame, innovatieve materialen, producten en oplossingen komen voor een betere toekomst voor ons allemaal.

Met mijn ontwikkelde zeewier materiaal hoop ik te kunnen inspireren en laten zien dat het mogelijk is andere alternatieven te ontwikkelen, als we samenwerken en meer naar de natuur gaan luisteren.

Doel

Het plantaardige materiaal was een langdurig proces van trial and error. Toch zonder de “error” had ik het materiaal nooit zo kunnen ontwikkelen in de stadia waarin het zich nu bevindt. Nu ik een manier gevonden heb waardoor ik het materiaal kan lamineren ben ik begonnen met het ontwerpen van een sandaal waarvan het prototype hopelijk eind juni 2020 af heb. Een zomerse sandaal volledig gemaakt door planten. Volledig CO2 neutraal, voor een betere footprint!

Een van mijn hoogtepunten was het geven van een lezing in het Groninger Museum, november 2019. Het moment om een eerste lezing te mogen geven was erg spannend, maar aan de reacties merkte we toch dat er veel interesse, aandacht en nieuwsgierigheid is naar nieuwe, duurzame en innovatieve oplossingen.

Daarnaast mag ik dit jaar het Green Ambassador certificaat in ontvangst nemen!

In de toekomst wil ik niet alleen dit materiaal nog verder door ontwikkelen, maar ook vooral nieuwe materialen en producten ontwerpen met hopelijk een goed team van verschillende sectoren.

Actief bij

Studio Kim van den Belt

Rol binnen initiatief

Als eigenaresse ben ik continu bezig met onderzoek naar hoe de natuur in elkaar zit, om uiteindelijk dit toe te kunnen passen in product en/of materiaal ontwerp. Hierbij hoop ik iedereen te kunnen inspireren dat we ook op een natuurvriendelijke manier kunnen ontwerpen, innoveren en vernieuwen!

Door op deze manier te werken heb ik het zeewier materiaal kunnen ontwikkelen, een sterk materiaal met interessante eigenschappen! Mijn werk toont dan ook de best mogelijke manieren om liefde te creëren voor levende systemen, genaamd Biophilia.

Vanuit welke rol

Student

Website

http://instagram.com/studiokimvandenbelt