Katja Schuurman: ‘Waarom niet?’

Een vraag die ik mijzelf vaak stel is: ‘Waarom niet?’ Ik vind mogelijkheden altijd veel interessanter dan beren op de weg. Als je ervan uitgaat dat alles kan,ga je buiten de gebaande paden denken om iets voor elkaar te krijgen. Ik denk dat heel veel jongeren zichzelf tegenwoordig de vraag: “Waarom niet?” stellen. Generatie Y vraagt zichzelf niet af of iets kan of mogelijk is. Ze zien dat het noodzakelijk om anders te gaan denken en handelen en proberen het uit met vallen en opstaan. En dan proberen ze het nog een keer. Zij zien de wereld als een speeltuin waarbinnen alles kan en mag. Ik hoop dat deze jongeren ‘out of the box’ blijven denken. Duurzaamheid vereist een andere manier van denken. Duurzaamheid gaat namelijk in tegen alles waar onze maatschappij de afgelopen jaren op is gebouwd, namelijk meer, meer, sneller, sneller, geld, geld.
 
Nu denken mensen misschien dat ze ook een initiatief moeten opzetten om de wereld beter te maken of dat ze zich moeten aansluiten bij een duurzame beweging. Maar juist door een andere keus te maken in de dingen die je koopt of de dingen die je doet, kan je al verandering teweeg brengen! Voor de sieradenlijn Sam&Haas, die ik samen heb opgezet met Tara Elders en Bibi van der Velden, werken wij met goed zilver en goed goud. Dit zilver en goud is verkregen onder goede arbeidsomstandigheden en mensen krijgen er een eerlijke prijs voor. Met Sam&Haas en Return to Sender willen we mensen de keuze bieden om voor een eerlijk product te kiezen. Vroeger was het heel lastig om die keuze te maken en was er veel onwetendheid, nu is er meer informatie beschikbaar over eerlijke handel, prijzen, duurzaamheid en zijn we veel bewuster.
 
Ook door kleine dingen, zoals het scheiden van je afval, het stoppen met kopen van plofkippen en het niet onnodig laten stromen van het water in je huis, draag je bij aan een groenere wereld. De jongeren van nu en de jongeren uit de DJ100 ontwikkelen initiatieven waardoor jij ook kan bijdragen aan een betere wereld. Schaf een Solar Bell of een Fair Phone aan en probeer de soep van Kromkommer. Doe mee aan de ‘Buy Nothing New’ maand of pak eens een elektrische taxi in plaats van een reguliere taxi. Houd deze jongeren in de gaten, want zij maken een groener leven makkelijk en bieden je die groenere keuze.
 
Mijn boodschap voor deze jongeren is dan ook: Ga zo door! Blijf bezig met het uitdagen van de status quo, durf anders te zijn en vraagtekens te plaatsen bij hoe de wereld nu in elkaar zit en bij dingen die je niet begrijpt. Ga op zoek naar mogelijkheden en pak de kansen die zich aandienen. Werk samen en met elkaar, want wanneer we samenwerken leren we van elkaar en kunnen we ideeën extra kracht geven. Waarom niet?
 
 

Door Katja Schuurman: Oprichter Return to Sender en Sam&Haas, én jurylid van de Duurzame Jonge 100 2014.