Kas van ‘t Loo

KasPhoto

Kas van 't Loo is 23 jaar oud en Co-Founder | Adviseur

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

Als medeoprichter van Brineys ga ik de strijd aan tegen het tekort aan water. Dit doen wij met behulp van een innovatieve en concrete toepassing: het koppelen van drinkwaterproductie met het produceren van zeezout. Beide producten zitten namelijk in zout zeewater. Het drinkwater gaan wij begin 2022 voor een eerlijke prijs op de markt zetten in Kenia omdat wij het zout verkopen als product met een verhaal in Nederland. Elke Nederlander, restaurant en winkel kan op deze manier een bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan water: simpelweg door zout te gebruiken. Omdat er met het zout een inkomstenmodel achter ons plan zit maakt Brineys het mogelijk om het produceren van drinkwater te verduurzamen en het verspreiden van water goedkoper te maken.

Naast het opzetten van Brineys, ben ik in mijn werk als adviseur betrokken bij mobiliteitsprojecten en het ontwikkelen en financieel mogelijk maken van vernieuwde plannen in het onderwijs. Hierbij spelen duurzaamheid en leefbaarheid een rol en probeer ik dit actief aan te jagen. Zo ben ik betrokken bij het vergroenen van tal van schoolpleinen om het mogelijk te maken een nieuwe generatie een duurzame denkwijze mee te geven van jongs af aan.

Doel

Na het experimenteren met verschillende prototypes en een veldonderzoek in Kenia begin 2021 zijn wij met Brineys klaar om binnen een jaar de eerste water productielocatie te realiseren in Kenia. Dit doen wij niet alleen, maar samen met Kenianen in ons netwerk die de productie en verspreiding van water samen met ons gaan managen. Zo creëren we naast water ook werkgelegenheid in Kenia. Sinds kort zijn wij begonnen met de verkoop van zeezout om te testen of dit concept gaat werken. Resultaat: honderden zoutpotjes bezorgd bij Nederlandse zoutgebruikers en binnen enkele weken meerdere winkels en restaurants waar Brineys zout nu in de schappen of op tafel staat.

Naast deze concrete resultaten zijn wij momenteel finalisten van de MIT Water Innovation Prize en zijn wij in gesprek met Keniaanse en Nederlandse partners om het plan verder door te ontwikkelen. Het oplossen van het tekort aan water is te groot om door Brineys alleen op te lossen, en daarom dagen wij iedereen uit mee te denken en vooral te doen. Zo hebben wij tot op de dag van vandaag meer dan 35 actieve ambassadeurs die ieder op hun eigen manier een steentje bijdraagt aan het oplossen van het tekort aan water.

Actief bij

Brineys | Keypoint Consultancy | Het Onderwijs Subsidiebureau

Rol binnen initiatief

Met het team en ambassadeurs hebben wij de afgelopen tijd keihard gewerkt om op dit plan van de grond te krijgen. Ook al zijn de meeste van ons techneuten, in een rap tempo zijn wij handig geworden in productontwikkeling, social media, sales, financiën en veel meer. Ongelooflijk dankbaar zijn wij voor alle hulp van mensen en organisaties om ons heen.

Zelf ben ik na het leren hoe je grote ruimtelijke problemen aanpakt in mijn studies vanaf dag 1 betrokken bij een locatieonderzoek naar waar wij het beste het tekort aan water kunnen aanpakken om echt een impact te maken. Ook ben ik actief bij het bouwen van de webshop, het opzetten van een netwerk in Nederland en Kenia, de start van de zoutverkoop en ben ik verantwoordelijk voor de financiën het financieel mogelijk maken van het plan.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.brineys.nl/