Josine Leeuwdrent

IMG_6264

Josine Leeuwdrent is 22 jaar oud en Projectleider

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Ik ben Teamcaptain van het Enactus project Bordspel Klimaatjes. Bordspel Klimaatjes is een educatief bordspel voor basisschoolleerlingen. Ik vind het belangrijk dat juist kinderen een stem krijgen in deze actuele vraagstukken, want jong geleerd is oud gedaan!
Wij ontwikkelen dit coöperatieve spel samen met studenten van allerlei studies, leerkrachten en kinderen van de basisschool. Spelenderwijs krijgen kinderen al op jonge leeftijd inzicht en kennis in duurzaamheid, waarbij ze ook leren samenwerken en discussiëren. De leerlingen zijn namelijk de leiders van hun fictieve stad, waarbij ze allemaal met hun eigen doelen en belangen toch samen hun wereld mooier gaan maken. Door samen te discussiëren over duurzame dilemma's maken we inzichtelijk dat kleine acties grote (onbedoelde) gevolgen kunnen hebben. Dit geldt natuurlijk voor slechte, maar ook goede acties!

Doel

Al meer dan 200 kinderen en 10 verschillende scholen hebben het spel (ons prototype) gespeeld, ook hebben we op een aantal evenementen via ons spel mensen bewust gemaakt. Om meer kinderen te bereiken, gaan we eind mei 2020 opschalen en met 15 spellen workshops en trainingen geven. Ook kan het spel dan gekocht worden. We vinden het belangrijk om met een kleine oplage te beginnen, zodat we nog steeds flexibel zijn en in samenwerking met leerkrachten en kinderen de kans hebben om het spel steeds beter te laten aansluiten bij de onderwijspraktijk!
Ook is in het afgelopen half jaar een app ontwikkeld die ondersteunend is aan het bordspel, en ervoor zorgt dat het spel actueel blijft en zelfspeelbaar is. Hierdoor wordt de leerkracht ontlast!

Actief bij

Klimaatjes (Enactus Utrecht)

Rol binnen initiatief

Ik ben gestart als Marketing Manager van de Klimaatjes, waarbij ik de marketing grotendeels heb opgezet. Vervolgens ben ik Teamcaptain/Projectleider geworden, waarbij ik ons team van 5 studenten aanstuur en me ook veel bezig houd met netwerken. Ook vanuit mijn rol als student Onderwijswetenschappen lever ik mijn expertise op het gebied van spelend leren (gamification) en het opstellen van een lesprogramma.

Vanuit welke rol

Student

Website

https://www.bordspelklimaatjes.nl