Josephine Nijstad

Josephine-Nijstad

Josephine Nijstad is 28 jaar oud en Co-founder, projectleider

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Ik ben één van de vier co-founders van Spaak Circular Solutions. Wij brengen circulaire ideeen van de tekentafel naar de praktijk, want praten over circulaire economie, dat doen we al genoeg! We werken veel met organische reststromen. Deze reststromen worden nu nog vaak gezien als afval en eindigen in verbrandings- of vergistingsinstallaties. Wij bedenken hier concepten voor om grondstoffen terug te winnen en daar nieuwe producten mee te maken. Dat doen wij niet alleen, maar graag met partners in de keten, want dat we de transitie naar een circulaire economie samen moeten maken, dat is wel duidelijk. Ook helpen wij andere bedrijven bij hun circulaire en duurzaamheidsvraagstukken. Afgelopen jaar was ik projectleider op het CARE-Coffee project een samenwerking met onze partner CaffeInk. Hier ontwerpen we een bioraffinaderij voor koffiedik. In deze proceslijn winnen we koffieolie en koffiekleurstoffen terug. De olie kan worden gebruikt in de personal care industrie en met de koffiekleurstoffen proberen we een volledig biobased inkt te maken om mee te printen. Zo krijgt ieders koffiedik een nieuw leven binnen ons proces. Ik ben hier de spil in het web tussen de technische ontwikkeling en de partners in de keten. Zo bouwen we samen een nieuwe ecosysteem voor de circulaire verwerking van koffiedik!

Doel

Het allermooist is om te zien hoe het idee voor deze bioraffinage voorkoffiedik uitgroeit van idee naar steeds groter worden plantje. Ik wordt heel enthousiast van alle partijen die ik spreek en samenwerkingen die langzaam tot stand komen tussen verschillende sectoren. Ook ben ik trots dat ik afgelopen november namens het koffieproject de derde prijs bij de ASN BANK wereldprijs in ontvangst mocht nemen.

Actief bij

Spaak Circular Solutions (eigen bedrijf), projectleider bij gezamenlijk project met CaffeInk

Rol binnen initiatief

Binnen Spaak ben ik een van de vier oprichters en stort ik me iedere week weer vol overgave op alle uitdagingen die horen bij het runnen van een start-up en bij projecten in de economie. Ik denk graag in mogelijkheden, maar met een kritische blik en laat me niet snel ontmoedigen door de status-quo. Ik heb kennis van verschillende disciplines en breng deze graag met een hoop creativiteit samen in één project. Dit helpt me ook om verschillende bedrijven te begrijpen en om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.spaakcs.nl/