Joris Petterson

JorisPetterson_square

Joris Petterson is 25 jaar oud en Co-founder & Designer

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Als circulair ontwerper en ondernemer probeer ik de overgang naar een circulaire economie te versnellen. De focus ligt hierin vooral op consumenten electronica. Jouw computer, telefoon, waterkoker en wekker bijvoorbeeld. Hoe kunnen we deze producten anders ontwerpen zodat we langer met onze schaarse grondstoffen kunnen doen en we de aarde minder belasten met de productie en gebruik ervan?

Met een creatieve geest draag ik bij aan de ontwikkeling en uitvoering van toffe concepten, producten en initiatieven die de productcyclus sluiten. Mijn icoon project is de E-waste Arcade, old-school arcadekast die jou beloont voor het recyclen van een afgedankte telefoon. In plaats van een euro lever je een oude mobiel om spelletjes te spelen. 'Let’s make recycling fun!' is dan ook ons motto.

Doel

Sinds mijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in juni 2014 ben ik als freelancer betrokken geweest bij enkele initiatieven en initieerde zelf de E-waste Arcades. Hier enkele resultaten op een rij.

E-WASTE ARCADES
www.ewastearcades.nl
Van jan 2016 - heden
Co-founder
Na lancering in mei 2016 bouwden we in een jaar tijd door tot 12 unieke arcade kasten die het hele land door reizen. Ondanks dat het bedrijf nog jong en groeiende is hebben we reuring teweeg gebracht en telefoons ingezameld op zo'n 30 locaties. Van het hoofdkantoor van Accenture tot beurzen voor Fairphone tot basisscholen verspreid door het land.

E-WASTE RACE
www.ewasterace.nl, initiatiefnemer Timmy de Vos stond vorig jaar nog in de DJ100
Van jan 2015 tot mei 2016 o.a.
Projectleider van vijf E-waste races door verspreid door heel Nederland met totaal zo'n 63.377 ingezamelde apparaten en bereik van zo'n 1500 leerlingen. Daarnaast creatieve ondersteuning op het gebied van (grafische) branding E-waste race van het bedrijf.

WASTE AWAY CHALLENGE:
www.wasteawaychallenge.nl
Van nov 2016 - heden o.a.
Coach/Gastdocent bij 7 verschillende Waste Away Challenges met een bereik een totaal bereik van zo'n 1000 leerlingen.

Actief bij

E-waste Arcades

Rol binnen initiatief

Samen met Timmy de Vos zijn we in januari 2016 gestart met de E-waste Arcades. Old school spelkasten die jouw belonen voor het recyclen van electronisch afval (e-waste). In plaats van een muntje in te werpen lever je een afgedankte mobiele telefoon in om spellen te spelen op de arcade.

Met mijn achtergrond als ontwerper neem ik de verantwoordelijkheid over ontwerp en uitvoering van onze producten. Uiteraard nemen we hierin onze duurzame visie mee. Onze arcades opgebouwd uit afgedankte apparaten en vervaardigd uit duurzaam hout. Zo maken we gebruik van afgedankte schermen, computer, kabels en zelfs een oude wasmachine komt terug in het design.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.ewastearcades.nl