Joris Olde Rikkert

joris-treemendo-square-4

Joris Olde Rikkert is 23 jaar oud en Founder x CEO

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Joris Olde Rikkert is klimaatfysicus, designer en founder van het innovatieve natuurherstel platform Treemendo (2019- and beyond). Treemendo is een platform dat mensen empowered om bossen te planten.

Joris is de bedenker en ontwikkelaar van het innovatieve platform Treemendo. Joris heeft een app ontwikkeld die herbebossing locaties visualiseert in 3D. Zo kunnen mensen op afstand de bossen bezoeken en interacteren met de natuur. Remote sensing methodes en sensoren in de bossen geven live inzicht in wat er gebeurd in het bos, o.a. Hoeveel co2 er wordt opgeslagen, biodiversiteit, en de gezondheid van de bomen.

Joris heeft in 2019 een Treemendo pilot ontwikkeld. Hiervoor heeft hij in het hartje van London een tijdelijke bomen pop-up store opgezet. Hierbij werd een demo versie van de uiteindelijke Treemendo app gedemonstreerd. Bezoekers konden in Augmented Reality een bos bezoeken en bomen planten. Joris heeft de demo app ontworpen en ontwikkeld. Hierbij heeft hij een land eigenaar bereid gevonden om haar land beschikbaar te stellen voor herbebossing. De bomen die in de app geplant worden werden ook geplant op het echte land.

Joris is tevens oud-oprichter en ex-bestuurder van duurzaamheids consultancy AGREEn, oprichter van duurzaamheids beweging WASC, en oud-oprichter en ex-directeur van social enterprise Gight.

Doel

Joris heeft Treemendo van de grond opgebouwd sinds 2019. Meer dan 300 verschillende mensen hebben via Treemendo de herbebossingsprojecten gefinancierd die Joris heeft ontwikkeld. De meer dan 500 bomen heeft hij vervolgens ook zelf geplant. De pilot van Treemendp resulteerde in de interesse van multinationals om zijn platform te gebruiken. Het afgelopen jaar heeft Joris het Treemendo platform doorontwikkeld om de impact op te schalen. In 2019 is de social enterprise Treemendo opgericht met Joris als directeur. Er is een iOS & Android app gebouwd, waarvan de lancering van de nieuwe app in Juni 2020 is . Het treemendo team is uitgebreid, er zijn nieuwe herbebossing locaties geopend in Schotland, Kenia, en de UK, en er zijn nieuwe projecten in de pijpleiding. Er is samengewerkt met 12 experts, van app ontwikkelaars, marketing deskundigen, en sociologen om Treemendo tot stand te brengen. Alle successen van 2019 en 2020 kunnen zo worden voortgezet en uitgebreid.

Actief bij

Treemendo Ltd

Rol binnen initiatief

Joris is founder van Treemendo. Naast het doen van research en rapportage over het vergroten van investeringen in herbebossing (bekroond met cum laude voor zijn masterscriptie voor Innovation Design Engineering aan Imperial College London), bestond zijn onderzoek uit impact-design-onderzoek. Dit wil zeggen onderzoeken door impact te maken en bij te sturen. Hierbij heeft Joris de basis gelegd voor wat Treemendo is geworden. Joris heeft het systeem ontworpen van het Treemendo platform (system-design) op basis van stakeholder interviews met o.a. bosbouwers in de UK) Vervolgens heeft Joris ook de Augmented Reality app ontwikkeld, voor een pilot. Een stuk van 2ha bos aangelegd, en meer dan 300 mensen laten investeren in het bos. Nu is de Treemendo app klaar om meer impact te maken.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://treemendo.com