Joris Olde Rikkert

Joris

Joris Olde Rikkert is 20 jaar oud en Founder & CEO

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

GIGHT
In 2017 heeft Joris samen met twee mede-studenten social enterprise GIGHT B.V. opgericht. In een team van inmiddels 10 jongeren, ontwikkelen en produceren ze de door Joris bedachte zorginnovatie om het aantal vallen van ouderen in het donker te verkleinen op een mens en milieu positieve wijze. GIGHT (samentrekking van 'guiding light') is een gidslicht die ouderen in de nacht veilig gidst van bed naar toilet. GIGHT is modulair, gemaakt van gerecycled materialen, energiezuinig en wordt in Nederland geproduceerd met zoveel mogelijk jongeren.
www.gight.nl

AGREEn
Daarnaast heeft Joris meer dan 50 studenten van HBO en WO het afgelopen jaar in staat gesteld om een duurzame impact te maken bij Stichting AGREEn: met opdrachten voor het verduurzamen van KPN, Liander, Philips, de Radboud Universiteit, en het middelbaar onderwijs.
www.AGREEn.nl

Ook in 2016-2017:
-Jongerenvertegenwoordiger denktank ‘Energietransitie Provincie Noord-Brabant’: Naast o.a. Marjan Minnesma (Urgenda), Marjolein Demmers (Groene Zaak), en hoogleraren van de TU Delft, en TU/e is Joris is het enige jongeren lid die advies geeft over de energieagenda van de komende twee jaar in opdracht van de provincie Noord-Brabant.
-Jongerenlid R.v.A. Nijmegen European Green Capital: Nijmegen is de duurzaamste stad van Europa. Als afgevaardigde van AGREEn, en enige jongerenvertegenwoordiger mag Joris plaatsnemen in de Raad van Advies naast o.a. de burgemeester en de wethouder duurzaamheid.

Doel

Joris en mede-entrepeneurs hebben met GIGHT in een half jaar tijd €80.000 opgehaald. De Gemeente Oss wil graag dat alle ouderen in Oss een gidslicht krijgen, en heeft daartoe allereerst de opdracht gegeven voor een versnelde pilot waarbij 150 ouderen vanaf juli 2017 één jaar lang gratis GIGHT mogen gebruiken. In een wetenschappelijk studie worden de effecten van GIGHT op de afname van het aantal vallen en valangst gemeten. Veel mensen leven mee met de ontwikkelingen: een paginagroot verslag van het onderzoek werd gepubliceerd in 400.000 kranten. GIGHT maakt zich aankomende tijd op voor de officiële lancering, mogelijk met een kickstarter.

AGREEn heeft tot nu toe al 7 opdrachtgevers van duurzame oplossingen voorzien, en succesvolle spin-offs ontwikkeld zoals #kiesvoorons. Joris was de initiator van de #kiesvoorons campagne waarbij jongeren elkaar en anderen opriepen om voor een duurzame toekomst te stemmen. Joris sprak hiervoor o.a. met Minister Bert Koenders, Jan Terlouw, en Marjan Minnesma. De actie werd gesteund door o.a. AmnestyNL, UnicefNL, Urgenda, & Vandebron en bereikte in 7 dagen 200.000 mensen, wat resulteerde in meer dan 50.000 views van de campagne video.

Actief bij

GIGHT B.V., AGREEn Foundation, R.v.A European Green Capital

Rol binnen initiatief

Joris is founder & directeur bestuurder bij GIGHT, co-founder & bestuurslid bij AGREEn, lid van de R.v.A. Nijmegen European Green Capital, en initiator van #kiesvoorons. Al het bovenstaande doet Joris samen met inspirerende en enthousiaste medestanders.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.agreen.nl