Jorien Timmers

IMG_9368

Jorien Timmers is 28 jaar oud en Founder

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Mijn project Eco Bus America heeft als doel het inspireren van mensen, milieubewuster met deze planeet om te gaan. Ik doe dit door het bezoeken van scholen, cultuurhuizen, evenementen e.d. en probeer daar op verschillende manieren kinderen en volwassenen de ernst van milieuproblemen in te laten zien. Hierbij richt ik mij vooral op het probleem dat pastic vervuiling veroorzaakt. Naast het probleem probeer ik tijdens mijn bezoeken voorál de nadruk te leggen op hoe wij zélf bij kunnen dragen aan een betere wereld. Ik probeer mensen op verschillende manieren te inspireren, namelijk doormiddel van het geven van presentaties en workshops over mijn eigen leven waarin ik ‘zero waste’ leef, maar ook door het maken van muziek en door het tonen van korte films. Dit alles doe ik al reizende in een 'zo milieuvriendelijk mogelijk' busje dat tevens dient als een levend voorbeeld van hoe ikzelf zo 'impact-arm' mogelijk leef. Na de succesvolle try-out tour in Europa van afgelopen jaar ga ik nu het project voortzetten in Latijns-Amerika. Om in Zuid-Amerika te komen wil ik vliegen vermijden en dus zal ik als opstappen meezeilen de oceaan over. Ik ben van plan om uiterlijk in augustus dit jaar te vertrekken en zal vanaf het nieuwe jaar beginnen met het uitvoeren van mijn project in Zuid-Amerika. Eenmaal daar zal het project zeker zo'n 3 jaar duren. Het grootste doel is mensen bewust maken en laten voelen dat er verandering nodig is en ons eigen handelen het begin is van die verandering!

Doel

Mijn project begon in Argentinië waar ik begin oktober 2017 een eerste bezoek aan een school bracht in een klein dorpje. Een paar weken later startte ik een twee maanden durende Crowdfundings-actie voor mijn project. In september en oktober 2018 besloot ik een try-out tour te doen door van Nederland naar Spanje te reizen en weer terug. Dit deed ik met een geleend busje en hulp van Guillermo Zocca uit Argentinië. Deze try-out tour in Europa was een groot succes! We hebben zeker 25 scholen bezocht tijdens die twee maanden en op vele plekken waaronder festivals, restaurants, kantoren, radio, kranten en televisie ons verhaal mogen doen. We kregen enorm enthousiaste en bijzondere reacties terug van de plekken die we bezochten! Het gaf zoveel voldoening om te zien dat kinderen en volwassenen geïnspireerd werden om ook bij zichzelf te beginnen. Ik merk dat door het probleem positief te benaderen er zo veel bereikt kan worden! Ook ben ik begonnen met het filmen van mijn belevenissen en merk ik dat veel mensen ook via social media geïnspireerd raken. In Nederland ben ik me op dit moment aan het voorbereiden voor de zeiltocht naar Latijns-Amerika om daar dit project voort te zetten.

Actief bij

Eco Bus America

Rol binnen initiatief

Dit project is volledig ontstaan vanuit mijn eigen frustratie over de vele milieuproblemen waaronder plastic vervuiling. Ik heb gelukkig deze frustratie om weten te zetten in een project en ik kan dat project nu zelfs mijn passie noemen. Om het project zijn persoonlijke karakter te laten behouden, blijft het mijn eigen project. Dit wil niet zeggen dat ik geen hulp krijg of wil. Ik ben van plan om tijdens het project in Latijns-Amerika verschillende mensen te laten betrekken bij het project. Mijn idee daarbij is dat ik van verschillende mensen kan leren maar ik andersom ook die mensen weer dingen kan leren. De mensen die aanhaken zullen komen en gaan en per land verschillen. Soms zal ik ook stukken wél alleen doen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://ecobusamerica.com/