Joost Walterbos

foto-profiel

Joost Walterbos is 28 jaar oud en Co-Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Met de Hedgehog Company hebben wij twee doelen voor ogen. Wij willen duurzame consultancy toegankelijk maken voor het midden klein bedrijf Nederland. Daarnaast willen we een pro-actieve, oplossingsgerichte relatie met onze klanten op bouwen.

Ik kom uit de eerste lichtingen van het ondertussen bekende Future Planet Studies van de Universiteit Amsterdam. De daar aangeleerde interdisciplinariteit en het systeem-denken vormen bouwstenen in onze organisatie. Daarnaast zijn we flexibel en doelgericht, wat je op paden brengt die je van te voren niet verwacht. Zo werden we in het begin van de stikstofcrisis benaderd om te ondersteunen bij een door stikstof stilgelegde bouw van een hotel in de buurt van de Veluwe. Daar hebben we destijds ondersteund door het bouwproces en design dermate aan te passen dat de uitstoot in de bouwfase in zoverre kon worden gereduceerd dat de Veluwe stikstofvrij bleef.

Hieruit volgde onze service stikstofberekenen.nl. Ondertussen hebben we vele bouwprojecten, van de Uithoornlijn voor de gemeente Amsterdam, tot aan de installatie van een dakkapel voor de buurman berekend. Op zich niet per sé heel duurzaam? We hebben bij een groot aantal van deze projecten principes van duurzaam bouwen kunnen introduceren, en veel opdrachtgevers kunnen inspireren om bij een volgend project vanaf het begin al alle problemen mee te nemen. Echt systeem denken in de praktijk.

Doel

Ondertussen zijn we een jaar verder en bouwen we verder, onder andere vanuit het netwerk wat we opbouwen dankzij stikstofberekenen. We zijn bezig met verdere specialisatie binnen het verduurzamen van de bouw. Denk aan het maken van MPGs (dé LCA voor de bouw), specialiseren in nieuwe technieken zoals de BIM, en architecten en projectontwikkelaars ondersteunen in de afwegingen die gemaakt moeten worden die betrekking hebben over meerdere disciplines en waarvan het effect verder in de toekomst pas plaats zal vinden. Een zonnepaneel heeft bijvoorbeeld een negatieve waarde binnen de MPG, echter heeft in de toekomst wel degelijk ook een positieve impact op een gebouw.

Daarnaast zijn we buiten de bouw bezig met het ondersteunen van MKB Nederland. Waarin we door middel van op maat gemaakte afspraken ook de kleine ondernemer willen kunnen voorzien van de milieu analyse van hun product of de ondersteuning voor een circulaire strategie.

Actief bij

Hedgehog Company

Rol binnen initiatief

Samen met Philip Kuipers ben ik dit adviesbureau voor de toekomst gestart. Toen we in 2011 begonnen met Future Planet Studies begon het idee van een eigen adviesbureau te borrelen. Als reactie op veelgehoorde tekortkomingen van grote corporate consultants, de hoge drempel voor kleinere organisaties, én het unieke netwerk wat we hebben opgebouwd in de tijd van Future Planet Studies. Deze studie kenmerkt zich door een gezamenlijk programma gericht op onze aarde en de menselijk voetprint, en waarbinnen iedereen vervolgens zijn eigen pad bewandelt in verschillende studierichtingen. Een echte broeiplaats voor interdisciplinariteit.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://hedgehogcompany.nl/