Joost Vette

DJ100JV

Joost Vette is 27 jaar oud en mede-oprichter

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

De snelheid van de transitie naar een circulaire economie wordt bepaald door de materialen die beschikbaar zijn om onze ideeën te verwezenlijken. Deze gedachte dreef mij om me in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe, op de natuur gebaseerde materialen die de circulaire economie van theorie naar praktijk kunnen brengen.

Dit doe ik als co-founder van Fairm BV. Fairm is een bio-technologie start-up waarin we 100% natuurlijk isolatiemateriaal ontwikkelen, onze Fairm Foams. Met ons fermentatieproces kunnen wij lokale biomassa stromen omvormen tot natuurlijke isolatiepanelen. Onze Fairm Foams lijken qua eigenschappen op piepschuim, maar hebben een lagere milieu impact, zijn brandveilig en volledig biologisch afbreekbaar. Daarmee maakt ons ‘piepschuim van de natuur’ het mogelijk circulaire bouwproducten en -systemen te realiseren.

Daarnaast werk ik als onderzoeker mee aan de ontwikkeling van natuurlijke bouwmaterialen bij het lectoraat Biobased Bouwen binnen het Centre of Expertise Biobased Economy van de Avans en HZ hogescholen. Door fundamenteel onderzoek, het meten van eigenschappen en waar dat kan studenten hierbij te betrekken, draag ik bij aan de ontwikkeling en bekendheid van biobased bouwmaterialen.

Doel

Met Fairm hebben we een schaalbare methode ontwikkeld waarin wij vezelrijke reststromen - zoals stro, riet en tomatenstengels – kunnen opwaarderen tot isolatiepanelen. Het uitstekende geluidsabsorberende en isolerende vermogen maakt dit 'piepschuim van de natuur' uitermate geschikt voor toepassingen in interieurs, afbouw en de gebouwschil. Dit jaar beginnen we onze productie op pilotschaal, in 2022 willen we Fairm Foams op grote schaal op de markt brengen.

Bij het Centre of Expertise Biobased Economy ben ik betrokken bij verschillende lopende onderzoeksprojecten lopen rondom de ontwikkeling van mycelium composieten. Binnen deze projecten sta ik zelf regelmatig in ons Material Incubator Lab en begeleid ik verschillende studenten die met hun afstuderen of minor-onderzoek bijdragen aan deze projecten. Door studenten te betrekken, resultaten te laten zien op de Dutch Design Week, artikelen en conferentiepapers delen we ontwikkelde kennis met een zo breed mogelijk publiek.

Actief bij

Fairm BV

Rol binnen initiatief

Ik ben mede-oprichter van Fairm BV. Binnen Fairm richt ik me vooral op de productontwikkeling en opschaling van ons productieproces.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.fairm.nl/