Joost Kaan

Joost-4

Joost Kaan is 28 jaar oud en Coördinator digitale inclusie

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

Mijn strijd is die van digitale inclusie. Klinkt mooi, maar wat houdt dat precies in? Digitale inclusie gaat om het creëren van een gelijk digitaal speelveld. Op dit moment is er een te grote groep die niet mee kan in de steeds sneller wordende digitaliseringstrend, want als steeds meer zaken alleen nog maar digitaal geregeld kunnen worden loop je als digibeet een groot risico je autonomie te verliezen! Denk aan senioren, laaggeletterden, mensen met een migratie achtergrond, blinden en slechtzienden, kinderen met een ontwikkelingsbeperkingen, and the list goes on. De cijfers zijn wat dat betreft misschien nog wel veelzeggender: 3 miljoen Nederlanders lopen dagelijks tegen digitale problemen aan en 850 duizend mensen in Nederland hebben zelfs nog nooit het internet gebruikt!
Wanneer we die cijfers in ons achterhoofd houden is het ronduit schokkend dat er nu al zulke cruciale, basale zaken (of beter nog; rechten) als woonruimte zoeken, bankzaken regelen, passpoorten aanvragen, noem maar op, soms alleen nog maar digitaal te regelen zijn.

Het gevecht tegen dit onrecht is voor mij begonnen toen ik in mijn buurt, de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam, begon met lesgeven aan senioren. Eerst 1 op 1, en daarna groepen van 5 to 8, met een zelfontwikkelde cursus aanpak. Tegenwoordig combineer ik dat met mijn werk voor Digi Surfer B.V., waar wij duurzame, gerefurbishde laptops inzetten bij - en in bruikleen geven aan - doelgroepen die nog niet digitaal autonoom kunnen zijn.

Doel

Jarenlang lesgegeven aan de senioren van Stadsdorp Nieuwmarkt, een senioren organisatie in Amsterdam en een honderdtal senioren geholpen hun digitale autonomie te grijpen. Het hoogtepunt van die tijd was toen er in februari 2019 een item over mij gemaakt werd door Nieuwsuur, en ik vervolgens ook op de NOS en in de NRC te zien was.

Na een kort avontuur bij het Rathenau Instituut in Den Haag sloot ik mij in juli 2019 aan bij Digi Surfer, een start-up in Amsterdam met Digitale Inclusie en E-waste Reductie als twee belangrijkste missies. Voor Digi Surfer heb ik uniek cursusmateriaal voor digitale basisvaardigheden ontwikkelt wat volledig taalloos is, en dus door alle doelgroepen gebruikt kan worden! Deze cursus is al bij 5 cursusgroepen met succes gepilot en gaat, afhankelijk van wanneer de maatregelen versoepeld worden, opgeschaald worden.

Als laatst hebben wij in deze corona tijd duizend gerefurbishde laptops gratis uitgedeeld aan gezinnen in nood, zodat alle kinderen hun schoolwerk kunnen blijven doen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/22/help-ik-ben-een-digibeet-a3655067#/handelsblad/2019/02/23/#120
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2273004-hulp-aan-digibeten-schiet-tekort-identiteitsfraude-ligt-op-de-loer.html
https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/hulp-aan-de-digibeten-schiet-te-kort/
https://www.npostart.nl/te-weinig-hulp-voor-digibeten/22-02-2019/POMS_NOS_15212295
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/07-12-2019/VPWON_1303336?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik

Actief bij

Digi Surfer B.V. en JCK computerhulp B.V.

Rol binnen initiatief

JCK computerhulp heb ik zelf opgezet en jarenlang zelfstandig gedraaid. Inmiddels neemt mijn broer een deel van de taken weer zodat ik mij op Digi Surfer kan richten. Bij Digi Surfer ben ik in principe in loondienst, maar ben ik in de praktijk de helft van het bedrijf, samen met mijn compagnon Milou Heijmerink. Samen runnen wij het bedrijf en nemen wij alle taken op ons, projectinhoudelijk en qua management.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.digisurfer.nl