Jonna Tjapkes

Jonna Tjapkes

Jonna Tjapkes is 31 jaar oud en Duurzaamheidsadviseur ASN Bank

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Jonna is medeverantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van de gehele ASN Bank. ASN Bank heeft een zeer uitgebreid duurzaamheidsbeleid en stimuleert al vele jaren duurzame ontwikkeling. Jonna is verantwoordelijk voor de analyses voor o.a. de beleggingsfondsen, afdeling Duurzame Financieringen, afdeling Service Center Zakelijk Beheer. En de processen rondom deze analyses. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor specifieke thema's zoals Verpakkingen (inclusief Plastic) en de Farmaceutische industrie.

Doel

Jonna begon haar carrière als stagiaire binnen de bank. Zij is opgeklommen tot duurzaamheidsadviseur van de bank. Zij begeleidt nu zelf de stagiaires en heeft de afgelopen periode veel meegewerkt aan nieuwe onderwerpen voor de bank zoals plastic. Dit is voor ASN zelfs zo'n belangrijk onderwerp dat de nieuwe campagne van de bank over plasticgebruik gaat. Daarnaast is, in samenwerking met Sustainalytics, een evaluatierapport gepubliceerd waarin beschreven staat wat de resultaten zijn van het engagementtraject met een aantal grote farma bedrijven. Jonna was/is verantwoordelijk voor dit engagementtraject. Dit onderzoek heeft ook in de media veel aandacht gekregen (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/asn-breekt-met-vijf-farmabedrijven-a3907984).
Hoewel Jonna niet altijd zelf op het podium staat om het verhaal van ASN te vertellen, is zij vaak wel de drijvende kracht hierachter. Daarnaast is zij voor haar collega's een fijne vraagbaak als het gaat om het duurzaamheidbeleid.

Actief bij

ASN Bank- engagementtraject Farma

Rol binnen initiatief

Jonna heeft o.a. verschillende aandeelhoudersvergaderingen bezocht en input geleverd voor het totale rapport over de farmaceutische sector. Daarnaast heeft zij de afgelopen jaren kritische vragen gesteld over de betalingen aan gezondheidsprofessionals van de geselecteerde farmaceutische bedrijven, de beloning van hun verkooppersoneel en de transparantie daarover. Met de bedrijven besprak zij tevens specifieke onderwerpen, zoals productveiligheid, de rapportage van wangedrag, externe audits en het marketingbudget.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.asnbank.nl/over-asn-bank/duurzaamheid/mensenrechten/eerlijke-farma.html