Jolande Sap: ‘Er zit ontzettend veel energie in groen’

‘Allereerst een hartelijke felicitatie aan alle genomineerden voor de Duurzame Jonge 100 en natuurlijk speciaal aan degenen die in de top 100 zijn gekozen. Jullie laten zien dat passie voor groen prima samengaat met ondernemerschap. Dat je met het realiseren van je dromen tegelijkertijd serieus zaken kan bedrijven. Hoewel ik vrij kritisch ben op stereotypes, zie ik hier wel een verschil met oudere generaties. Die leefden over het algemeen volgens het motto: eerst geld verdienen, daarna pas goed doen. Jullie laten zien dat je met dat laatste niet hoeft te wachten, dat het veel leuker is om beiden tegelijkertijd te doen. Dat stemt hoopvol.’ Jolande Sap, voorzitter NPHF federatie voor gezondheid, Fairfood International en voormalig leider van GroenLinks, deelt in de aanloop van de lancering haar visie en analyse over de Duurzame Jonge 100.
 
‘Er zit ontzettend veel energie in groen. Overal waar je om je heen kijkt, schieten inspirerende duurzame initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Een duurzame starter als Zonline, die voor elkaar heeft gekregen dat de aanschaf van zonnepanelen tegenwoordig op funshoppen lijkt. Damn Food Waste dat maakt dat we nog eens extra goed ruiken en proeven voordat we iets eetbaars weggooien. Toms, dat het concept van geven verankerd heeft in de commerciële bedrijfsvoering en voor elk paar verkochte schoenen een paar weggeeft aan inmiddels al meer dan 10 miljoen kinderen in arme landen. Maar ook een multinational als Unilever die de ecologische voetafdruk van zijn integrale productieketen aan het halveren is en daarmee andere multinationals uitdaagt.
 
Toch gaat het bij lange na niet snel genoeg om een toekomst met voldoende voedsel en een prettige leefomgeving te verzekeren voor de 9 miljard mensen die de wereld in 2040 telt. Elke studie die verschijnt, of het nu is van ons eigen Planbureau voor de Leefomgeving of van het internationaal klimaatpanel IPCC, laat zien dat de kloof tussen de doelen die we ons gesteld hebben en waar we feitelijk staan, met het jaar groeit. Belangrijkste uitdaging van onze tijd is om de verduurzaming van bedrijfsleven en samenleving te versnellen.
 
Hoe zorgen we ervoor dat al die mooie duurzame initiatieven meer tempo en massa krijgen? In de jaren dat ik in de politiek actief ben geweest heb ik een glimp kunnen opvangen van het antwoord. Ik heb gezien hoe krachtig de lobby van de oude economie, van het gevestigde bedrijfsleven is. Zij domineren de media en de wandelgangen in Den Haag. En dan hebben we het hier nog over Europa waar de politiek onafhankelijk is van de grote geldstromen uit het bedrijfsleven. In de Verenigde Staten is de belangenverstrengeling tussen oude economie en politiek nog veel sterker. Al Gore geeft hiervan een indringend beeld in zijn laatste boek The Future.
 
Toch hebben we de politiek hard nodig om tempo en massa te kunnen maken. Bedrijven die de negatieve maatschappelijk effecten van hun productie op de samenleving blijven afwentelen, moeten niet langer beloond worden, maar geprikkeld om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daar hebben we andere regelgeving voor nodig. Die komt er alleen als duurzame pioniers zich veel steviger gaan roeren in Den Haag. Hier is een mooie rol weggelegd voor de Duurzame Jonge 100. Wat zou het fantastisch zijn als jullie ambassadeurs worden voor de groene zaak en de gevestigde politiek en bedrijfsleven uitdagen. Ik weet zeker dat voor jullie de deur open zal staan.’