Jelle Scharff

IMG_7310

Jelle Scharff is 24 jaar oud en Co-Founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Afgelopen jaar heb ik samen met mijn collega's Bas van der Leeden en Anne Korthals onze startup BlueRoof opgericht. In BlueCity in Rotterdam werken wij nu aan de ontwikkeling van een substraatlaag voor groene daken (dus waar de plant in wortelt), volledig bestaande uit rioolafval. Bij dit rioolafval moet je voornamelijk denken aan de natte doekjes die men door de wc heen gooit, maar we vinden ook condooms, tampons, of zelfs telefoons en (kinder)speelgoed. Het bijzondere aan de reststroom is dat het zeer veel vocht opneemt, wat dus ideaal is voor op een groen dak! Nu wordt er op veel van die daken helaas nog lava gebruikt; wat letterlijk brokken vulkaan zijn die in open mijnbouw worden gewonnen.

Het gaat ons er niet alleen om dat wij zelf geloven in de business case van dit materiaal. Door te laten zien dat er voor deze (smerige, want dat is het) reststroom al een verdienmodel is, hopen we ook onze bijdrage te leveren in het omzetten van de beeldvorming; van afval naar grondstof.

Ten slotte ben ik nog aan het afstuderen met mijn master Science & Business Management aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor onderzoek ik niet de beschikbaarheid van kapitaal voor duurzame startups, maar juist het effect dat verschillende soorten kapitaal hebben op (het succes van) de duurzame startups.

Doel

Met onze startup gaan we komende weken aan de slag met de productie voor onze eerste pre-sale! Alles moet helaas nog met de hand worden geproduceerd, dus de mondkapjes gaan op; en de overalls aan. Maar hiermee zorgen we wel dat zeker 200m2 planten al op ons substraat gaat groeien! Dit zien wij echt als beloning voor de maanden die in de ontwikkeling, en met name het testen van het materiaal zitten. Met betrekking tot mijn afstudeeronderzoek zullen de resultaten nog zeker tot aan de zomer laten wachten.

Actief bij

BlueRoof

Rol binnen initiatief

BlueRoof ben ik samen met Bas en Anne gestart, als gevolg van de BlueCity Circular Challenge. Bij deze challenge mochten we de reststroom van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard omzetten naar een waardevol product; en daar zijn ons product en onze start-up uit ontstaan! Ikzelf houd me met name bezig met het ontwikkelen van het business model en het financiƫle deel; daarnaast heb ik ook het strategische deel onder mijn hoede. Het liefst sta ik echter in het laboratorium proefopstellingen te bedenken en maken.

Vanuit welke rol

Student

Website

http://www.blauwdak.nl