Jelle Bekirovic

Jelle

Jelle Bekirovic is 28 jaar oud en Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Afgelopen augustus is door Jelle de gratis browser extensieTreeCliks gelanceerd. Deze social-enterprise zet overconsumptie in als middel tegen ontbossing wereldwijd. Uiteraard kun je het beste niet shoppen of zoveel mogelijk tweedehands aanschaffen, maar als je dan toch online iets nieuws koopt kun je dit het beste i.c.m. TreeClicks doen.

De urgentie voor het verduurzamen van het online winkelgedrag haalt Jelle uit het feit dat de aanschaf van spullen door consumenten inmiddels in de top 10 van milieubelasting staat (bron: CE Delft). Hierin speelt met name het importeren van goederen uit China en een online shopping booster als Black Friday een schadelijke rol. Het is dan ook hoog tijd dat we als consumenten iets teruggeven aan de natuur. De strijd tegen ontbossing staat daarin voorop, een ontwikkeling die bijdraagt aan meer dan 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Dankzij de TreeClicks extensie kun je met een simpele installatie, klik en shop als consument bijdragen aan de strijd tegen ontbossing, zonder extra kosten. Een initiatief voor een milieubewust digitaal winkelen, dat inmiddels door ruim 50.000 online shops wereldwijd wordt ondersteund. TreeClicks ontvangt advertentie inkomsten voor het aanbrengen van nieuwe klanten, waarvan een deel wordt geïnvesteerd in het realiseren van minimaal 100.000 nieuwe bomen op een urgente plek in de wereld zoals in de Amazone, India of Australië.

Doel

Momenteel zijn er dankzij de 1000+ gebruikers nu al bijna 500 bomen geplant en nog eens meer dan 700 bomen in aanplant. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, doordat het de eerste maanden vooral draaide om het zo goed mogelijk werkend maken van de extensie en het aangaan van de juiste partnerships. Bovendien vindt Jelle het heel erg belangrijk om met de juiste boomplantprojecten samen te werken. Daarom werk TreeClicks voor het planten van bomen samen met WeForest. Deze in België gevestigde en gerenommeerde non-profit organisatie is verbonden aan internationale merken als Nike, DHL, Eneco, Samsonite en Barclays en heeft vanuit een ‘Make Earth Cooler’ streven inmiddels meer dan 20 miljoen bomen geplant.

Actief bij

TreeClicks

Rol binnen initiatief

TreeClicks is eind 2019 opgericht en gebouwd door internetondernemer Jelle Bekirovic. Door zijn MSc in Energie en Duurzaamheid weet hij als geen ander wat een enorm slechte impact de huidige overconsumptie op het milieu heeft. Wat als we vanuit de miljarden omzet aan online advertenties wereldwijd nu iets terug konden geven aan de wereld? Vanuit die gedachte werd TreeClicks een feit: “Als alle Nederlandse online shoppers voortaan TreeClicks gebruiken, kunnen we bomen planten in een gebied minstens zo groot als heel Gelderland!"

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.treeclicks.com/nl