Jasper Vermeulen

IMG-20160907-WA0009

Jasper Vermeulen is 27 jaar oud en Eigenaar

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Blue Habitats is een startup opgericht samen met architect Koen Olthuis eigenaar van Waterstudio.NL. Wereldwijd wordt steeds meer op het water gebouwd, denk aan drijvende huizen, hotels, parken en zelfs moskeen en gevangenissen. Er liggen wereldwijd diverse plannen klaar voor drijvende wijken of steden. Nu nemen deze constructies wel het broodnodige zonlicht weg uit het water waardoor fotosynthese plaats kan vinden. Als dit dus op grote schaal gebeurt kunnen onderwaterplanten en -dieren zich minder goed of helemaal niet ontwikkelen. Door onze Blue fins onder een dergelijke constructie te hangen, mits in stromend water, kan dit wel. Doordat voeding in stromend water wel gewoon uitgewisseld word, hebben flora en fauna de mogelijkheid op de Blue fins, die van natuurlijk materiaal zijn, alsnog te ontwikkelen. Daar bevestigen we een camera op die iedereen kan bekijken. Hierdoor worden ze meer betrokken bij de onderwaterwereld en beseffen ze de invloed die zij erop hebben, en kunnen hebben, beter.

Doel

In Eindhoven hebben we een internationale primeur gerealiseerd. Een drijvend park. Nu zijn drijvende parken wel meer aangelegd door Nederland en de rest van de wereld, maar dit drijvende park is puur een host, een pilot om te onderzoeken wat er gebeurt met de Blue fins en het leven dat eronder hangt. Blue fins zijn een soort lamellen die fungeren als kunstmatig ecosysteem waar al het onderwaterleven op af komt. Ze zijn gebaseerd op kunstmatige riffen zoals in diverse zee├źn en oceanen liggen. De vorm is gebaseerd op de ruggengraat van een vis. Dit is gepubliceerd in regionale kranten maar ook het AD en de Gelderlander, en enkele vakbladen. We zijn binnenkort te zien bij het tv programma Briljant! en Koen is in overleg met buitenlandse partijen om Blue habitats bij drijvende ontwikkelingen aan te sluiten.

Hier mag je best een beetje opscheppen, maar houdt het wel eerlijk en relevant. Wij zijn benieuwd naar zowel meetbare als niet meetbare impact.

Actief bij

Blue Habitats

Rol binnen initiatief

Blue Habitats is door mij gestart. Ik heb het eerste project en de subsidie hiervoor binnen gehaald en het vervolgens met Koen, vrienden en familie gerealiseerd. Het ontwerp was van Koen, hij heeft me gecoacht en veel meegedacht. Verder heb ik al het contact geregeld, realisatie en aanleg en onderhoud.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://bluehabitats.nl/