Jasmijn Muskens

KIOMI_RGB_2018_08_02_KIOMI_AW_18_19__Pressefoto_0254

Jasmijn Muskens is 29 jaar oud en Oprichter van Kledinglabel HENK

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik heb het kledingmerk HENK opgericht. HENK is een fair fashion label dat kleding en accessoires maakt van vintage en tweedehands (vergeten) stoffen. HENK bestaat vooral uit tweedelige sets voor dames en heren met vrolijke jaren 80 prints. Deze prints zijn elke keer anders omdat de stoffen bijvoorbeeld uit kringloopwinkels komen en een geschiedenis hebben als gordijn of dekbedovertrek voor ze worden vermaakt tot kleding. Hierdoor is de voorraad klein en vrijwel elk kledingstuk uniek. De kleding wordt in den Haag door mij zelf geproduceerd, met aandacht voor het overblijvende restmateriaal na het uitknippen van de patronen. Uit de kleinere stukken stof worden totebags, make-up tassen, etuis en scrunchies genaaid. Zo wordt elk klein overblijfsel benut voor iets op zijn eigen formaat. Persoonlijk klantencontact is een van de leukste aspecten van het hebben van dit kledinglabel. Omdat klanten sympathiek tegenover het concept staan, komen er vaak berichtjes binnen van blije mensen in hun nieuwe outfit of persoonlijke anekdotes over het dragen ervan. Zo is er ooit een tas verkocht met een bepaalde print, en kreeg ik later een berichtje van de klant waarin stond dat het dekbed van haar ouders vroeger de zelfde print had. Haar moeder was onlangs overleden en het opnieuw zien van deze print bewoog iets in haar. Deze persoonlijke connectie met de stoffen en de transparantie van het maakproces dragen bij aan hoe de klant het dragen en behandelen van kleding op waarde schat.

Doel

HENK startte als een zeer klein bedrijfje wat kleding maakte voor kennissen, maar is met bijna 600 verkochte unieke kledingsets en nog eens een groot aantal accessoires van gerecyclede stoffen uitgegroeid tot veel meer. HENK is inmiddels ook een leerbedrijf voor Fashion-studenten en heeft regelmatig een aantal stagiairs in dienst. HENK is te leen en te koop bij kledingbibliotheken als Bij Priester en Lena the fashion Library. Hiernaast wordt HENK verkocht op meerdere punten in Nederland (Blackfish Utrecht, HUTSPOT Eindhoven, Studio Ierde, etc). Een groot deel van de verkoop naast de fysieke verkooppunten loopt via Instagram (@_HENK) en de webshop (www.shophenk.nl). Er is een interview over HENK verschenen in de ElleGirl.

Actief bij

HENK

Rol binnen initiatief

Door de persoonlijke aanpak, de duurzame productie en het unieke karakter van de kledingsets, geloof ik dat HENK bijdraagt aan het geven van inzicht aan klanten met betrekking tot hun koopgedrag. De klant weet door welk paar handen de kleding lokaal is geproduceerd. Dit draagt bij aan de bewustwording over hoeveel arbeid er normaal in een kledingstuk zit. Klanten zijn welkom om terug te komen met vragen over een set en als er bijvoorbeeld een naadje los zit kan deze gerepareerd worden. Het feit dat elke HENK-set uniek is zorgt er ook echt voor dat klanten iets in hun kast hebben hangen wat onvervangbaar is en met zorg behandeld wordt.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)