Jan van Betten: ‘Blij dat ik hieraan een zetje, een nudge, kan geven’

Wij zijn afgelopen weken overladen met de allermooiste nominaties! Afgelopen vrijdag is de verkiezing gesloten. Nu is het aan de jury om alle inzendingen te beoordelen. Deze week krijgen alle genomineerden een mail met uitleg over wat er komende tijd gaat gebeuren. Wij wensen de jury heel veel succes en inspiratie! Vandaag delen we graag een nieuwe jury-blog met jullie. Het woord is aan Jan van Betten:
 
“Ik moet stiekem lachen om het commentaar van de DJ100 over de Trouw Duurzame 100: dat zou een elitair clubje zijn, vooral bestaand uit 50-plussers. Nu ben ik zelf zo’n 50-plusser op die lijst en begrijp wel wat ze bedoelen. Het is een voorrecht, misschien zelfs een plicht, van de volgende generatie om kritisch te zijn, een beetje tegen bestaande structuren aan te schoppen. Wat fijn dat jongeren de ambitie hebben om het beter te doen dan wij! DJ100 wil laten zien dat er ook heel veel jonge (nog) niet zo bekende mensen zijn die zich met veel energie en passie inzetten voor een wereld die wij, 50-ers, toch een beetje verprutst hebben. Laten zien dat er een nieuwe manier is om de uitdagingen op te pakken: door te verbinden, te ondernemen, social media in te zetten, ‘coole’ evenementen te organiseren, gave producten op de markt te zetten. Vooral dóen, dus. Met een positief elan.
 
Ik ben er trots op dat ik juist door deze generatie gevraagd ben om in de jury te zitten die gaat uitmaken welke jonge talentvolle, gedreven mensen dit jaar op de DJ100 lijst terecht gaan komen. Want ik geloof ook heel erg in verbinding, ook tussen generaties. Ik ben ervan overtuigd dat we de komende decennia een enorme transformatie zullen gaan meemaken. Groter dan de industriële revolutie. We zullen afscheid gaan nemen van fossiele brandstoffen. We zullen vrijwel geen grondstoffen meer aan de aarde onttrekken, want grondstoffen gaan in een kringloop terecht komen. Bezit gaat een andere rol spelen, waardoor nieuwe businessmodellen gaan ontstaan. Verandering, kortom, op vele terreinen. Gedragsverandering is voor deze transformatie cruciaal, evenals het ontstaan van nieuwe netwerken. De DJ100 is zo’n nieuw netwerk. Waarin de deelnemers laten zien dat het anders kan. Elk jaar een nieuwe lijst, 100% vernieuwd ten opzichte van het jaar ervoor en dan ook nog zonder ranking. Daar werk ik graag aan mee. Blij dat ik hieraan een zetje, een nudge, kan geven.”
 
 

Door Jan van Betten: Oprichter en directeur Nudge, én jurylid van de Duurzame Jonge 100 2014.