Jade Oudejans

Jade Oudejans is 28 jaar oud en Projectleider COOX

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

COOX is een project waarmee we meer clean cookstoves voor gezinnen in ontwikkelingslanden willen realiseren. Deze schone kooktoestellen zijn daar hard nodig, want elk jaar sterven meer dan 4 miljoen mensen aan de gevolgen van koken op open vuur. Dat is meer dan aan malaria en aids bij elkaar! Clean cookstoves stoten veel minder rook en CO2 uit en zijn daarom een oplossing voor zowel gezondheid als klimaat. Een win-win.

Om dit probleem meer bekendheid te geven hebben wij het buitenkooktoestel COOX geïntroduceerd als tuingadget voor de Nederlandse markt. Deze clean cookstove wordt verkocht met een HIER één DAAR één principe: als je er hier één koopt, steun je ook een COOX voor een gezin in een ontwikkelingsland.

Nu is het tijd om onze impact te vergroting. Daarom kunnen Nederlandse consumenten en bedrijven via ons nieuwe platform COOX4Climate hun CO2-uitstoot compenseren via clean cookstove projecten in ontwikkelingslanden. Daarmee worden ze HIER klimaatneutraal, en creëren ze DAAR met de introductie van clean cookstoves gezondheids- en klimaatimpact.

Doel

Met de verkoop van 2000 COOXen en met CO2-compensatie door bedrijven en consumenten via het platform COOX4Climate hebben wij tot nu toe ongeveer 10.000 clean cookstoves in ontwikkelingslanden mogelijk gemaakt. Dat getal willen we de komende jaren minimaal vertienvoudigen, met als stipje aan de horizon 1 miljoen clean cookstoves.

Actief bij

HIER klimaatbureau

Rol binnen initiatief

Nadat ik een tijdje in India heb gewoond en onderzoek heb gedaan naar clean cookstoves voor de "rural poor", werd ik door HIER klimaatbureau gevraagd om een project in Nederland op te zetten rondom dit onderwerp. Dat is het COOX project geworden, dat ik als projectleider vanaf het begin heb vormgegeven.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.coox.nl