Ilse van den Berg

cof

Ilse van den Berg is 27 jaar oud en Duurzaam adviseur // architect

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Mijn doel vanuit De Groene Grachten is het versnellen van de verduurzaming van vooroorlogse panden. Sinds 2012 laten wij al zien: “als het op de grachten kan, dan kan het overal”. Door steeds meer complexe projecten aan te pakken door heel Nederland, maken we de impact groter, en de stap naar verduurzaming voor de energieslurpende vooroorlogse gebouwen kleiner. Deze panden beslaan wel 20% van de woningvoorraad in Nederland. Dus puzzel ik aan de mogelijkheden om te onderzoeken wat kan.

Verder vind ik het belangrijk anderen te blijven inspireren zelf actie te ondernemen. Daarom geef ik presentaties, masterclasses en workshops aan pandeigenaren, gemeenten, of jongeren. Voorbeelden is een masterclass Duurzaamheid over het binnenhof voor studenten van de TU Delft. Een ander voorbeeld is het opstarten van een lesmodule voor middelbare scholieren om hun duurzame (droom)woonhuis te ontwerpen door middel van serious gaming. Ook ben ik bezig met studentencompetities op gebied van duurzaamheid.

Doel

Zelf ben ik erg trots op de concepten die ik heb ontwikkeld voor grachtenpanden om van het gas af te gaan. Zo kunnen we laten zien dat techniek geen obstakel meer is. Daarnaast werk ik ook aan andere duurzaamheidsvraagstukken die spelen in de bouw, zoals het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een VvE, of hoe warmtepompen te integreren in monumentale panden. Onderhand heb ik al zeker 40 pandeigenaren kunnen helpen.

Ook was ik projectleider van de uitbreiding van De Groene Menukaart (zie ook www.degroenemenukaart.nl): een online tool met meer dan 50 tips en tricks om een monument te verduurzamen. Je kunt er alle regelgeving en subsidie per maatregel uit eigen gemeente vinden. Er zijn nu 7 gemeenten aangesloten, hopelijk volgen er meer.

Actief bij

De Groene Grachten

Rol binnen initiatief

Mijn rol binnen De Groene Grachten is in de eerste instantie duurzaam adviseur/architect. Binnen dit kader jaag ik actief innovatie na door nieuwe technologieën te onderzoeken, door overheden te stimuleren om regelgeving kritisch te bekijken, maar ook vooral pandeigenaren te inspireren om actie te ondernemen. Een van de grotere uitdagingen ligt bij de overgang naar gasloze panden, daarom zoek ik uit hoe dit zou kunnen en wat de eerste technische en juridische hobbels zijn, zodat we deze zo snel mogelijk kunnen oplossen en op grotere schaal naar gasloos toe kunnen. Daarnaast ben ik bezig met inspireren en activeren via presentaties, workshops, lezingen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.degroenegrachten.nl